Etelä-Savon ainoa luomutärkkelysperunan tuotantoon erikoistunut tila sijaitsee Lohilahdella. Anu ja Antti Rannan perunoista valmistettua luomuperunatärkkelystä saatetaan pistää pataan Suomen lisäksi myös USA:ssa, Thaimaassa, Hollannissa ja Saksassa.
– Tosi hyvältä näyttää perunasato tänä vuonna. Vaikka viljan varsi on kuivuuden vuoksi lyhyt, on sato silti hyvä, totesi luomuperunan tuotantoon erikoistunut viljelijä Antti Ranta.
Hän kertoi, että maan uumenissa kasvava sato ei kärsi kuivuudesta.
– Kaksi viimeistä kesää ovat olleet hyviä perunantuotannon kannalta, mutta sitä ennen kesä oli liian sateinen. Pellot uivat vedessä.
Viljelijäpuoliso Anu Ranta kertoi, että sadekesän kokemusten vuoksi perunanviljelyä siirrettiin alavilta mailta ylemmäksi ja myös hiekkaisempaan maaperään.
Leinolan tilalla ryhdyttiin tuottamaan luomutärkkelysperunaa kolme vuotta sitten. Tänä vuonna perunanviljelyssä yhteensä kuuden hehtaarin peltoala. Perunalajikkeita on kolme. Niistä Carolus valmistuu ensin, sen jälkeen Kardal ja viimeisenä Kuras.
– Soitin Kokemäellä sijaitsevalle tehtaalle, Finnamyl Oy:lle ja kysyin, ottaisivatko perunaa. Valtaosa perunatuotannosta tulee Länsi-Suomesta. Itä kiinnosti, sillä se tuo turvaa tuotantoon. Vaikka länsipuolella olisi huonot kasvuolot, voivat ne itäpuolella olla paremmat.
Uudissiemenet viljelyn aloitukseen tulivat tehtaalta. Kuuden hehtaarin viljelyalasta viiden hehtaarin verran perunaa lähtee tehtaalle jatkojalostukseen ja loput jäävät siemenperunaksi seuraavalle vuodelle.
Luomuperunanviljelyä tehdään viiden vuoden kiertoviljelynä. Pelto on kauralla tai syysrukiilla yhden vuoden, seuraavan vuoden perunalla ja sen jälkeen siinä viljellään kolmen vuoden ajan heinää. Sen jälkeen kierto aloitetaan jälleen alusta.
Finnamyl on harvoja luomuperunatärkkelyksen tuottajia maailmassa
– Finnamylin tehdas on maailman toiseksi suurin luomuperunatärkkelyksen tuottaja, kertoi Finnamyl Oy:n viljelypäällikkö Kimmo Pusa.
Tehtaan tuottamasta luomuperunatärkkelyksestä 90 prosenttia menee vientiin. Finnamyl Oy:n viennin arvo ylitti viime vuonna 6 miljoonaa euroa, josta luomutuotannon osuus on noin 15 prosenttia. Vientiä on USA:han, Thaimaaseen, Hollantiin ja Saksaan. Loput 10 prosenttia käytetään kotimaassa perunajauhojen ja perunasuurimoiden valmistuksessa sekä elintarviketeollisuudessa.
– Valtaosa tuotantomme vaatimasta 3 600 hehtaarin perunanviljelyalasta sijaitsee 50 kilometrin säteellä tehtaalta. Tällä hetkellä tehtaalle tuleva raaka-ainemäärä on vakaa. Toimintavarmuuden takaamiseksi meillä on myös ylivuotisia varastoja. Pyrimme mahdollisimman hyvälaatuiseen, prosessoituun tuotantoon.
Luomuperunatärkkelyksen valmistuksen sivutuotteena syntyy kuitujauhetta, jota käytetään luomunautakarjan rehuna. Lisäksi sivutuotteena syntyy perunan solunesteestä orgaanista, kaliumpitoista luomulannoitetta.
Teksti ja kuva: Sofia Flygare
Kuvateksti: Perunannostossa Liisa ja Hannu Hämäläinen sekä Anu ja Antti Ranta.
Lue koko juttu viikon 38 Sulkava-lehdestä!