Suomalaisen Työn Liiton teettämän kyselytutkimuksen mukaan monet kuntapäättäjät painottaisivat kotimaisuutta ja paikallisuutta ostohankinnoissa, mikäli se olisi hankintalain puitteissa mahdollista.
Hankintalakia sovelletaan kuitenkin vain EU-kynnysarvot ja kansalliset kynnysarvot ylittäviin hankintoihin. Sulkavan kunnanjohtaja Juho Järvenpään ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaisa Rallin mukaan suurin osa Sulkavan kunnan hankinnoista on pienhankintoja, jotka jäävät kansallisten kynnysarvojen alle. Suurimpaan osaan Sulkavan kunnan hankinnoista ei siis sovelleta hankintalakia.
– Aika vähän meillä on isompia hankintoja, jotka ylittävät kansallisen kilpailutuskynnyksen, Järvenpää toteaa.
– Pienhankinnoissa toimitaan kunnan oman hankintaohjeen mukaisesti, Ralli huomauttaa.
Sulkavan kunta on mukana Savonlinnan kaupungin hankintarenkaassa, joka kilpailuttaa monet kunnan pienhankinnat, kuten esimerkiksi tietokoneet, kirjaston kirjat ja pulpetit. Myös Kuntaliiton hankintayksikkö kilpailuttaa joitakin palveluja. Valtakunnalliset kilpailutukset menevät sen kautta.
Kansalliset kynnysarvot ylittävät hankinnat kilpailutetaan internetissä kansallisella hankintasivustolla Hilmassa. Sen kautta kilpailutettiin esimerkiksi Sulkavan koulukyydit.
Hankintatoiminnan tavoitteena on hankkia tavarat ja palvelut riittävän laadukkaina ja mahdollisimman kustannustehokkaasti. Tärkein hankintaperuste on tietenkin hinta, mutta kriteereillä voidaan vaikuttaa paljon.
– Esimerkiksi asiointiliikenneyrittäjää hakiessa asetetaan kriteeriksi reitti ja se, paljonko autoon pitää mahtua porukkaa. Jos kriteerit eivät täyty, tarjous automaattisesti hylätään, Juho Järvenpää selventää.
– Kun kriteerit tehdään hyvin, voi hinta olla vertailuperusteena, hän sanoo.
Kaisa Rallin mukaan hankinnoissa huomioidaan kestävän kehityksen periaatteet ja ympäristövaikutukset.
– Hankinnoissa otetaan huomioon materiaalin kierrätys ja uudelleenkäyttö tuotteen elinkaaren lopussa, Ralli sanoo.
– Isommat hankintarenkaat ovat siitä hyviä, että siellä on enemmän asiantuntemusta ja ymmärrystä siitä, että hankintoihin liittyy vastuullisuutta. Painoarvoa on muullakin kuin halvimmalla hinnalla, huomauttaa Järvenpää.
Hankinnoissa on noudatettava avoimuuden, tasapuolisuuden, syrjimättömyyden ja suhteellisuuden periaatteita.
– Kunta määrittelee itse tarpeensa ja ennen varsinaista kilpailuttamista voidaan tehdään esimerkiksi markkinakartoitus, millaisia tuotteita on markkinoilla, jotta kriteerit on mahdollista asettaa sellaisiksi, että myös tarjoajia löytyy, sanoo Kaisa Ralli.
Tällä hetkellä kynnysarvot alittaviin hankintoihin sovellettavaa hankintaohjetta ollaan päivittämässä, sillä Sulkavan, Juvan ja Rantasalmen kunnat sekä Järvi-Saimaan Palvelut ovat ottamassa käyttöönsä Claudia-hankintaohjelmiston. Loppuvuodesta käyttöön otettava järjestelmä lisää hankintojen läpinäkyvyyttä. Sen avulla alueen organisaatiot pystyvät seuraamaan, mitä hankintoja kunnat ja Järi-Saimaan Palvelut ovat tekemässä sekä tekemään niistä tarjouksia.
Lue koko juttu to 20.9.2018 ilmestyneestä Sulkava-lehdestä!