Sulkavalla ilmestyvä Sulkavan Kotiseutulehti Oy:n  julkaisema paikallislehti
  • Etusivu
  • Uutiset
  • Tapahtumat
  • Sulkava-lehti
    • Ilmoita lehdessä
    • Tilaa lehti
    • Osoitteenmuutos
  • Digilehti
    • Oma tili
    • Osta Digilehti
  • Yhteystiedot
Uutiset

Ruokahävikkiä voidaan välttää suunnittelulla

julkaissut Sulkavalehden Toimitus aiheena 13.9.2018

Siellä se on, jääkaapin ylähyllyn perällä, jo useita viikkoja sitten ostamani, avaamaton broilerfilepakkaus. Viimeinen käyttöpäivä on jäänyt historiaan jo aikaa sitten, mutta ruokapakkaus on jäänyt koskemattomana pyörimään jääkaapin perukoille. Näiden broilerin fileiden kohtalo on päätyä suoraan kompostiin kulkematta kenenkään ruuansulatuskanavan kautta. Niistä tulee ruokahävikkiä.

Ruokahävikki on roskikseen päätynyttä ruokaa, ja sen synty olisi voitu välttää valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin. Suomalaisessa ruokaketjussa tuotetusta ruuasta ruokahävikiksi päätyy 10-15 prosenttia eli 450 miljoonaa kiloa. Ruokahävikkiä syntyy tuotantoketjun kaikissa vaiheissa, mutta eniten sitä tuottavat kotitaloudet, jotka heittävät ruokaa hukkaan peräti 120-160 miljoonaa kiloa, mikä on 30 prosenttia hävikkiin menneestä ruuasta.

Suomalainen kuluttaja heittää vuosittain pois keskimäärin 24 kiloa syömäkelpoista ruokaa, siis kuusi prosenttia kaikesta tuottajien tuottamasta ruuasta. Useimmiten roskiin päätyy leipää, valmisruokia, liha- ja kalatuotteita, tuoreita hedelmiä, vihanneksia, juureksia, marjoja ja kahvia. Talouden tyyppi vaikuttaa ruokahävikin määrään. Hävikkiviikko.fi-sivuston mukaan yksin asuva nainen heittää ruokaa eniten pois. Myös lapsiperheet tuottavat paljon hävikkiä. Pääsääntöisesti niissä kotitalouksissa, joissa ostetaan eniten ruokaa, syntyy myös eniten hävikkiä.

Muun muassa Martat ja Maa- ja kotitalousnaiset pyrkivät vaikuttamaan ruokahävikin vähentämiseen.

Sulkavan Marttojen puheenjohtaja Tarja Qvintus sanoo, että Sulkavan Martoissa ruokahävikkiä ja ekotehokkuutta on käyty läpi ruokakurssien tai asiantuntijaluentojen yhteydessä. Maa- ja kotitalousnaiset puolestaan ovat järjestäneet hävikkiruokapöytiä pitkin vuotta eri puolella Suomea. Sulkavan maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja Marttiina Sihvolan mukaan hävikkiruokapöytä on tarkoitus toteuttaa myös Sulkavalla, mutta ajankohta sille on vielä avoin.

Sekä Qvintus että Sihvola suosittelevat ostosten suunnittelua ja kauppalistan tekoa, se vähentää turhia heräteostoksia.

– Arkena voi ja pitääkin syödä arkiruokaa: keittoja, laattikkoruokia tai puuroja, viikonloppuna tai juhlapyhinä voi satsata enemmänkin lihaan, herkkuihin tai juomiin. Marjat, leipominen, leivinuunin tai pakastimen käyttö sekä kodin hätävaran hyödyntäminen ruuan valmistamisessa ovat varmaan parhaimmat vinkkini ruokahävikin vähentämiseen, Qvintus toteaa.

Sihvola pyrkki muun muassa hyödyntämään kauppojen alemerkinnät.

– Molemmissa marketeissa on tuotteita alemerkinnöillä, esimerkiksi kärrystä neljä pakettia leipää eurolla tai aletarrat -30 prosenttia tai jopa -60 prosenttia. Esimerkiksi leipähän ei mene pilalle nopeasti, joten jos alekärryn leipiä ei käytä heti, ne voisi pakastaa. Toki viimeinen käyttöpäivä -merkinnän kanssa myytäviä tuotteita, kuten leikkeleitä, lihoja, kaloja ja valmisruokia ei suositella pakastettavaksi enää viimeisenä käyttöpäivänä, koska pakastaminen ei paranna tuotteen laatua. Viimeisen käyttöpäivän tuotteet pitäisi käyttää pikaisesti, Sihvola huomauttaa.

Jutun kuva: Tero Vesalainen/Pixabay

Lue koko juttu torstaina 13.9.2018 ilmestyneestä Sulkava-lehdestä!

Avainsanathävikkiviikko Maa- ja kotitalousnaiset Martat Marttiina Sihvola roskis ruoka Ruokahävikki Tarja Qvintus tuotanto tuotteet
Facebook
Edellinen julkaisu

Tatu kaatoi karhun Kaipolassa

Seuraava julkaisu

Budjetissa on pysytty melko hyvin

SEURAA MEITÄ

Viimeisin digilehti

HAKU

Lisää ...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

TAPAHTUMAKALENTERI

SULKAVAN TAPAHTUMAT

LUETUIMMAT

  • Outoja kulkijoita mökin pihalla
  • Sulkavan tapahtumakalenteri
  • Uhkaava maastopalo Sulkavalla
  • 60 vuotta elämää lähes 140-vuotiaassa pappilassa
  • Palokunta kaipaa lisää vapaaehtoisia
  • Minigolfrata avataan keskiviikkona
  • Marimekon taloon sauna ja kahvio
  • Taksiin kannattaa tehdä ennakkotilaus
  • Minigolfrata avattiin
  • Sulkavan Suursoudut uudistui
48
Sulkavan Suursoudut

Joko olet ilmoittautunut kesän Sulkavan Suursoutuihin mukaan?!!

Tuotteet

  • 12 kk DIGILEHTI 72,00 € sis. alv. 10%
  • Digilehti jo voimassaoleville paperilehden kesto- ja vuosikertatilaajillemme 24,00 € sis. alv. 10%
  • 6 kk DIGILEHTI 41,00 € sis. alv. 10%
  • Kestotilaus 6,00 € sis. alv. 10% / kuukausi

Ostoskori


Sulkavalla ilmestyvä Sulkavan Kotiseutulehti Oy:n julkaisema paikallislehti.
Y-tunnus 0167229-8
Tietosuojaseloste

Hae sivuiltamme

Käy tykkäämässä

Uusimmat

  • Sulkavan tilinpäätös odotettua parempi 28.5.2025
  • Sulkavan tapahtumatarjonta laajenee tukirahan turvin 27.5.2025
  • Maalaismarkkinoiden tunnelmaa 26.5.2025
  • Etsivä nuorisotyö tarjoaa tukea nuorten ongelmiin 26.5.2025
  • Palosammutin kannattaa huollattaa 23.5.2025

Pikalinkit

  • Etusivu
  • Uutiset
  • Tilaa lehti
  • Yhteystiedot
  • Digilehti

© Sulkava-lehti • Sulkavan Kotiseutulehti Oy • Y-tunnus 0167229-8

Takaisin ylös