Sitra on valinnut neljä aluetta, Keski-Suomen, Järvi-Saimaan, Lapin ja Ahvenanmaan pilotoimaan kestävää ruokajärjestelmää. Järvi-Saimaan alueellinen hanke toteutetaan Sulkavalla, Juvalla ja Rantasalmella yhteistyössä Järvi-Saimaan Palvelut Oy:n kanssa.
Järvi-Saimaan Palvelut Oy:n kehitysjohtaja Simo Kaksosen mukaan lokakuussa alkaneen hankkeen tarkoituksena on luoda entistä tehokkaampi ruokaketju, jossa huomioidaan aiempaa paremmin alueelliset näkökulmat ja talousvaikutukset.
Järvi-Saimaan alueelle on tarkoitus laatia kokeilujen kautta kuusi toimintamallia. Yksi niistä on kiertotaloutta ja luomutuotantoa tukevat innovatiiviset hankinnat.
– Tässä on kyse siitä, että miten pystytään tekemään julkisia hankintoja siten, että paikalliset ja pientuottajat hyötyvät niistä, Simo Kaksonen selittää.
Perinteisesti julkisia hankintoja on määrittänyt puhtaasti pelkkä hinta, ja määrät ovat niin suuria, etteivät pientuottajat pysty vastaamaan niihin. Innovatiiviset hankinnat pyrkivät ottamaan kuitenkin asiaan aluetaloudellisen näkökulman ja hyödyttävät lähi- ja luomutuotantoa.
Kuva: Tom Hagelberg
Lue koko juttu torstaina 9.11.2017 ilmestyneestä Sulkava-lehdestä!