Teksti ja kuva: Hanna Partanen
Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 31/2020. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!
Aloitussivu→Julkaisun avainsana "sitra"
Teksti ja kuva: Hanna Partanen
Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 31/2020. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!
Kuva: Tom Hagelberg
Järvi-Saimaan Palvelut on käynnistänyt kilpailun, jossa etsitään hyviä ehdotuksia kestävän ruokajärjestelmän kehittämiseksi Järvi-Saimaan alueelle.
Järvi-Saimaan alue pääsi aiemmin syksyllä mukaan yhtenä neljästä alueesta Sitran rahoittamaan alueellisen kestävän ruokajärjestelmän kehittämishankkeeseen. Hankkeessa pyritään luomaan alueelle taloudellisesti kannattava ja ekologisesti kestävä ruokajärjestelmä, joka huomioi koko ruokaketjun sen tuotannosta jalostuksen, kaupan ja kulutuksen kautta hävikkiin ja jätteisiin saakka. Ruokajärjestelmä kasataan kokeilemalla.
– Lähdemme liikkeelle käytännön tasolta kokeiluilla. Ei niin, että kehitetään joku teoria ja hiotaan sitä, vaan lähdemme suoraan toteuttamaan, kertoo kehittämispäällikkö Simo Kaksonen Järvi-Saimaan Palveluista.
Kokeiluja haetaan kaikille avoimen kilpailun kautta. Siihen voi osallistua niin yritys, yhteisö, kunta kuin yksityinen henkilö. Kokeiluille voi hakea 300-1500 euroa toteuttamisrahaa. Kokeilut voivat olla eri kokoisia, kunhan ne edistävät järvisaimaalaisen ruokajärjestelmän kasaamista.
Lue koko juttu torstaina 14.12.2017 ilmestyneestä Sulkava-lehdestä!
Sitra on valinnut neljä aluetta, Keski-Suomen, Järvi-Saimaan, Lapin ja Ahvenanmaan pilotoimaan kestävää ruokajärjestelmää. Järvi-Saimaan alueellinen hanke toteutetaan Sulkavalla, Juvalla ja Rantasalmella yhteistyössä Järvi-Saimaan Palvelut Oy:n kanssa.
Järvi-Saimaan Palvelut Oy:n kehitysjohtaja Simo Kaksosen mukaan lokakuussa alkaneen hankkeen tarkoituksena on luoda entistä tehokkaampi ruokaketju, jossa huomioidaan aiempaa paremmin alueelliset näkökulmat ja talousvaikutukset.
Järvi-Saimaan alueelle on tarkoitus laatia kokeilujen kautta kuusi toimintamallia. Yksi niistä on kiertotaloutta ja luomutuotantoa tukevat innovatiiviset hankinnat.
– Tässä on kyse siitä, että miten pystytään tekemään julkisia hankintoja siten, että paikalliset ja pientuottajat hyötyvät niistä, Simo Kaksonen selittää.
Perinteisesti julkisia hankintoja on määrittänyt puhtaasti pelkkä hinta, ja määrät ovat niin suuria, etteivät pientuottajat pysty vastaamaan niihin. Innovatiiviset hankinnat pyrkivät ottamaan kuitenkin asiaan aluetaloudellisen näkökulman ja hyödyttävät lähi- ja luomutuotantoa.
Kuva: Tom Hagelberg
Lue koko juttu torstaina 9.11.2017 ilmestyneestä Sulkava-lehdestä!
© Sulkava-lehti • Sulkavan Kotiseutulehti Oy • Y-tunnus 0167229-8
Takaisin ylös