Jari Kallio
Lammastiloilla on kuluvan vuoden aikana tapahtunut murheellisen paljon petovahinkoja. Petotulet syttyivät perjantaina ympäri maata, myös Partalansaaressa.
Lampaita Partalansaaressa kasvattavan Johanna Räisäsen lammastila edusti koko Etelä-Savon aluetta petotulien suhteen.
– Huoli lampaista on suuri, sillä sudet ovat hyökänneet tänä vuonna monelle lammastilalle ja tappaneet lukuisia lampaita, Räisänen kertoo.
Suurpetoaidat estävät jonkin verran petojen hyökkäyksiä, mutta sudet myös oppivat kaivautumaan niiden alitse tai kulkemaan aitaukseen veden kautta.
– Suurpetoaidan rakentaminen on kallista, vaikka niihin saa avustusta. Ei sellaista ole vielä onneksi tarvinnut harkita, sillä lampaiden kasvatuksen tulot ovat kuitenkin kohtuullisen vähäisiä, pohtii Räisänen.
Lampaiden laitumet ovat suuria, joten 1,4 metriä korkeaa aitaa kuluisi kilometritolkulla ja sähköaidan ylläpito metsäympäristössä on työlästä.
Metsästysluvat tarpeen
Räisäsen mukaan olisi tärkeää, että lampaita tappaneille susille saataisiin metsästyslupia, sillä kerran lampaita tappaneet sudet tekevät sen usein uudestaan. Sudet ovat tunkeutuneet jopa eläinsuojiin raatelemaan lampaita.
– Nyt metsästyslupia on vaikea saada, mitä pidän todella ihmeellisenä. Lampurilla kyseessä on kuitenkin koko elinkeino ja tärkeiden jalostuslampaiden mentyä voi romahtaa koko elämäntyö, Räisänen huolehtii.
Räisänen arvostaa suuresti sitä, että paikalliset metsästäjät varoittavat häntä aina susihavainnoista. Hän pystyy näin hakemaan lampaat sisään suojaan yöksi.
Yhtenä keinona lampaiden suojelemiseksi ovat myös isot koirarodut, kuten kaukasiankoira ja tiibetinmastiffi, jotka on jalostettu vartioimaan lammaslaumoja. Pari kolme suurta koiraa pystyy suojelemaan lähes sadan lampaan katrasta.
– Itselläni on noin 50 lammasta, mutta vartiokoiria en ole hankkinut, sillä niiden pitäminen vaatii osaamista ja lisää kuluja sekä työtaakkaa, Räisänen pohtii.
Vartiokoirat eivät juurikaan hyökkää susien kimppuun vaan pelottavat niitä vain pois haukkumisella. Pedot lähtevät etsimään muualta helpompaa ruokaa.
Tilamyynti kehittyy
Petotulia käytettiin ennen oikeasti petojen karkottamiseen yöaikaan. Nyt niitä poltettiin Partalansaaressa symbolisesti, jotta saataisiin levitettyä tietoa lampureiden hankalasta tilanteesta petojen suhteen. Paikalla kävikin illan aikana noin 30 henkilöä.
Kävijöille tarjottiin pullakahvit. Myynnissä oli myös Pitkäpohjan tilan tuotteita, kuten lankoja ja kananmunia.
Räisänen on jo muutaman vuoden ajan harjoittanut myös tilamyyntiä eli lampaanlihaa ja kananmunia myydään suoraan tilalta. Lampaat teurastetaan muualla, mutta lihat saapuvat takaisin tilalle.
– Mukava vakituinen asiakaskunta on kertynyt, mutta lisäkysyntää saa toki tulla. Sosiaalisen median kautta olen yrittänyt tilamyyntiä kehittää.
— MAINOS — Sulkava Digilehti tilaus