Sisarukset haaveilivat toistensa ajatuksista tietämättä hoitoalan töistä, ja nyt he suorittavat oppisopimuksiaan samassa työpaikassa.
Jenna Olin
Sisarukset Annariikka Hasanen ja Anne Lampilehto opiskelevat lähihoitajiksi oppisopimuskoulutuksella Terveystalo kuntaturvan tehostetun palvelun ympärivuorokautisessa yksikössä Kissankellossa Sulkavalla. Lampilehto suorittaa parhaillaan terveyskeskuksen vuodeosastolla opintoihinsa kuuluvaa harjoitteluaan.
Molemmat ovat alanvaihtajia. He olivat omilla tahoillaan miettineet lähihoitajan opintoja tietämättä, että myös toisella on samanlaisia ajatuksia.
Hasanen työskenteli ennen opintojaan parturikampaamoalan yrittäjänä ja aloitti oppisopimuksensa syyskuussa 2022.
– Olin ajatellut, että joskus voisi tehdä muutakin. Hain lähihoitajakouluun jo kampaajaksi valmistumisen jälkeen ja pääsinkin, mutta ajattelin ensin tehdä vähän töitä, Hasanen taustoittaa.
Lampilehto oli aiemmin töissä Järvi-Saimaan palveluiden keskuskeittiössä, joka sijaitsee Kissankellon yhteydessä. Hän alkoi opiskella oppisopimuksella huhtikuussa 2022.
– Hoitajat kysyivät monesti, milloin tulen töihin hoitopuolelle keittiöstä. He myös puhuivat, kuinka useampi hoitaja on jäämässä eläkkeelle. Työntekijöistä oli pulaa, Lampilehto kertoo.
Sekä Hasanen että Lampilehto näkivät oppisopimuksen parhaana mahdollisuutena alanvaihtoon ja opiskeluun, sillä suurimmaksi osaksi työssä suoritettavasta koulutuksesta maksetaan palkkaa.
Päiväopiskelijan tuet ovat paljon pienemmät kuin oppisopimusopiskelijan tulot, eikä se olisi ollut taloudellisesti mielekäs ratkaisu perheellisille ja asuntovelallisille.
Käytäntö opettaa
Oppisopimuksen tarkoitus on, että opiskelija oppii uuden ammatin käytännön työssä. Koulutukseen kuuluu myös oppilaitoksessa suoritettavia lähipäiviä, joita Hasasella ja Lampilehdolla on noin kolme kuukausittain.
– Itse olen tykännyt siitä, että heti pääsee tekemään. Käytännön kautta opin asioita paremmin. Opiskelu ei ole pelkkää lukemista. Kun koulussa on lääkehoito-oppia, niin kun sen tekee käytännössä, niin sisäistän sen paremmin, Hasanen avaa.
– Haastavaa on se, että muutamassa lähipäivässä täytyy sisäistää paljon asiaa, Lampilehto tuo esiin.
Molemmilla on työssään omat työpaikkaohjaajat, kuten oppisopimusopiskelijoilla täytyy olla.
– Kyllä koko työyhteisö auttaa ja ohjeistaa ja vastaa parhaansa mukaan meidän kysymyksiimme, Lampilehto kertoo.
– Meillä on todella hyvä työyhteisö täällä, Hasanen lisää.
Lähihoitajan työssä siskoksia kiehtovat ihmisten kanssa oleminen ja auttaminen. Siskosten työ sisältää hoiva-avustamista. Se tarkoittaa palvelutalon asukkaiden päivittäisissä toimissa avustamista, pesemistä sekä liikkumisessa ja ruokailussa auttamista.
– Lääkkeitä jaamme valvotusti, Lampilehto sanoo.
Oppisopimuksen etenemisen myötä vastuu työssä on lisääntynyt, kuten itsevarmuus ja itsenäinen työskentely.
– On ollut ilo huomata, kuinka paljon luottoa on saanut työkavereilta, Hasanen kiittää.
Ihmisläheinen työ
Opintoja arvioidaan näyttöjen avulla. Oppisopimusopiskelijat hankkivat työssään tutkinnonosien arviointikriteerien mukaisen osaamisen ja opiskelevat lähipäivillä niihin liittyvän teorian.
– Työpaikkaohjaaja tarkkailee ja arvioi toimintaani 5–7 päivän ajan. Minun pitää mahdollisimman hyvin näyttää ja perustella, miksi teen asiat tietyllä tavalla. Myöhemmin opettaja tulee ja pidämme arviointikeskustelun ja käymme arviointikriteerit läpi, Lampilehto avaa.
– Sitten he päättävät arvosanan tai onko näyttö mennyt läpi, Lampilehto kertoo.
Molemmat ovat miettineet myös sairaanhoitoalan jatko-opintoja.
– Valmistutaan lähihoitajiksi kuitenkin ensin ja katsotaan sitten, Hasanen toppuuttelee.
He valmistuvat todennäköisesti kevään aikana lähihoitajan ammatteihinsa.
Siskokset suosittelevat oppisopimuskoulutusta ihmisille, jotka oppivat parhaiten käytännössä. He ovat sitä mieltä, että erityisesti aikuiset sopivat oppisopimusopiskelijoiksi.
– Täytyy olla oma-aloitteinen ja motivoitunut etsimään tietoa itse, Hasanen sanoo.
Lähihoitajaopintojen he näkevät parhaiten soveltuvan henkilölle, joka on ihmisläheinen ja joka omaa hoivavietin.
– Auttamisen halu on tärkeää, Hasanen täsmentää.
Suosio kasvussa
Samiedun sosiaali- ja terveysalan opettaja Päivi Kosonen vahvistaa, että oppisopimusopiskelu sopii erityisesti aikuisopiskelijoille, joilla on perhettä ja asuntovelkaa.
– Ammatti on voinut olla opiskelijan haave, mutta se on jossain vaiheessa jäänyt. Olen ollut 20 vuotta oppisopimuskoulutuksessa mukana ja olen nähnyt tarinoita siitä, kuinka viisikymppinen naishenkilö aina ajatteli nuorena, että hänestä tulee lähihoitaja, mutta elämä vei, Kosonen kertoo.
Oppisopimuksella voi opiskella myös nuorena, esimerkiksi jo heti peruskoulun päättymisen jälkeen, jos nuori hakeutuu ammatilliseen koulutukseen.
– Nuoret usein opiskelevat oppisopimuksella tutkinnon osia, kun taas aikuiset tekevät pääsääntöisesti koko tutkinnon, Kosonen vertaa.
Hän sanoo, että oppisopimuskoulutuksessa 80 prosenttia ammattitaidosta opitaan työssä ja 20 prosenttia koulutuksen lähipäivillä.
– Pitää olla sellainen henkilö, joka haluaa ottaa selvää asioista. Pitää opiskelijana ajatella, että työ työpaikalla on tavoitteellista. Täytyy lukea tutkinnon perusteita, mitä siellä vaaditaan ja löytää niihin vastauksia, Kosonen kuvailee.
Samiedussa reilu viidennes opinnoista tapahtuu oppisopimuksella, mutta esimerkiksi lähihoitajaopinnoissa noin puolet opiskelijoista opiskelee oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen suosio Samiedun opinnoissa on kasvussa.
– Sote-puolella on enemmän aikuisopiskelijoita kuin nuoria. Opiskelijan ajatus voi olla, että on aina ollut käytännössä oppija. Lähihoitajakentällä on työvoimapula. Vuoden 2018 reformiuudistus painottaa enemmän työpaikalla järjestettävää koulutusta, Kosonen perustelee.
Työyhteisö opettaa
Henkilö, joka haluaa hakeutua oppisopimuskoulutukseen, etsii itse oppisopimuspaikan.
– Sen jälkeen hän ilmoittautuu meille hakijaksi ja tulee Samieduun soveltuvuustestiin. Maahanmuuttajataustainen hakija käy ennen oppisopimuksen aloittamista kielitestissä, Kosonen kertoo.
Seuraavaksi opiskelijalle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jonka myös työnantaja lukee. Työpaikalta määrätään työpaikkaohjaaja ja sovitaan koeajasta ennen työsopimuksen allekirjoittamista.
– Työpaikkaohjaajan tulee olla motivoitunut ja kiinnostunut opiskelijan opinnoista. Hän on teorian ja käytännön yhdistäjä. Työpaikkaohjaajan ei tarvitse opettaa opiskelijalle kaikkea itse, sillä työyhteisössä on muitakin, Kosonen huomauttaa.
Oppisopimuksesta maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. On työnantajan valinta, maksetaanko opiskelijalle palkkaa myös koulutukseen kuuluvilta lähipäiviltä.
Työnantaja hyötyy oppisopimusopiskelijasta opiskelijan tekemän työn lisäksi rahallisesti, sillä opiskelijasta maksetaan työpaikalle koulutuskorvausta. Korvaus on suuruudeltaan 150 euroa kuukaudessa, kun opiskelija suorittaa tutkintoon kuuluvia pakollisia tutkinnon osia. Valinnaisista ja osaamisalan tutkinnonosista työnantajalle korvataan 100 euroa kuukaudessa.
– Alle 20-vuotiasta oppisopimusopiskelijoista työnantajalle maksetaan korotettu koulutuskorvaus, Kosonen lisää.
Lähes kaikki oppisopimusopiskelijat työllistyvät opiskelemalleen alalle oppisopimuksen suorittamisen jälkeen.
— MAINOS — Jarvi-Suomen-Valokuitu-Sulkava-lehti-255x180-vko-34-2023-PAINO-2
LISÄTIETOJA: WWW.JSVOY.FI