Pijot-ravintolassa tuoksuu hyvältä, kun hirvenpaisti valmistuu uunissa. Yrittäjä Kati Asikainen paistaa lisukkeeksi lohkoperunoita voissa.
– Minä käytän voita ja kermaa maun vuoksi. Kun valmistan juhlia, esimerkiksi peijaisia, voita ja kermaa ei säästellä. Juhlat ovat juhlat, jossa syödään juhlaruokaa. Arkena jokainen voi syödä margariinia ja kevyttuotteita, mutta juhlissa syödään hyvin, kertoo Pijot-ravintolan yrittäjä Kati Asikainen.
Hirvenpaisti on ajankohtainen pyhäinpäivän kynnyksellä, jolloin syödään perinteisesti hyviä liharuokia, uunipaistia tai paahtopaistia.
Asikainen on tehnyt tänä syksynä jo kahdet peijaiset. Pohjois-Sulkavan Erän peijaisissa Leipämäessä oli yli 150 ihmistä.
– Peijaiset on yhteisöllinen tapahtuma, joka kokoaa kylän yhteen. Se on kiitos maanomistajille ja maanvuokraajille, kun kutsutaan paistille. Ja kun minä teen peijaisiin maksalaatikkoa, se tehdään vasanmaksasta.
Teksti ja kuva: Minna-Liisa Riestola
Luit juuri lyhyen otteen Sulkava-lehden jutusta. Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 45/2022. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!