Hyvinvointialueen valmistelussa on syytä olla tiiviisti mukana.
Miten käy Sulkavan kunnan ja Terveystalon sopimukselle sote-uudistuksessa? Mitä tapahtuu, kun kunnan vuosibudjetti putoaa 19 miljoonasta seitsemään miljoonaan? Kokosimme Etelä-Savon hyvinvointialueen valmistelusta viisi Sulkavaan liittyvää kysymystä ja vastausta.
Heinäkuun alussa perustettiin 21 hyvinvointialuetta. Kesän ja syksyn aikana kunnissa valmistellaan sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvien sopimusten ja henkilöstön siirtoa tuleville hyvinvointialueille. Sulkavan kunnanjohtaja Juho Järvenpään mukaan on tärkeää, että Sulkavan kunta on mahdollisimman paljon mukana hyvinvointialueen valmistelussa.
Pystyykö kunta vaikuttamaan siihen, millaiseksi hyvinvointialue muodostuu toiminnallisesti?
Järvenpään mukaan kunnan oma aktiivisuus ja osallistuminen Etelä-Savon hyvinvointialueen valmisteluun on olennaisen tärkeää sen suhteen, millaiseksi hyvinvointialue tulee muodostumaan toiminnallisesti.
– On tärkeää, että ollaan mukana valmistelutyössä. Meillä on mahdollisuus silloin vaikuttaa tässä vaiheessa palveluihin, toimintoihin ja hyvinvointialueen organisoitumiseen.
Hyvinvointialueelle valitaan ensi vuoden alussa vaaleilla valtuusto. Siihen asti hyvinvointialueen valmistelua hoitaa väliaikainen valmistelutoimielin, joka koostuu virkakunnasta. Väliaikaishallinnossa on edustajat jokaisesta Etelä-Savon hyvinvointialueen muodostavasta organisaatiosta. Sulkavan ja Rantasalmen kunnilla on väliaikaishallinnossa yksi yhteinen paikka: Rantasalmen kunnanjohtaja Kristiina Järvenpää on väliaikaishallinnon varsinainen jäsen, Sulkavan kunnanjohtaja Juho Järvenpää hänen varajäsenensä. Lisäksi Juho Järvenpää on toiminut kevään aikana puheenjohtajana työryhmässä, joka on valmistellut tulevan hyvinvointialueen talous- ja hankintatoimen järjestämistä.
Teksti ja kuva: Tea Ikonen
Luit juuri lyhyen otteen Sulkava-lehden jutusta. Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 30/2021. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!