Metsätalousinsinööri Jussi Simonen aloitti Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon metsäasiantuntijana kesäkuun alussa. Miehen voi löytää metsästä myös vapaa-ajalla.
Mitä metsäasiantuntija tekee, kun hyttyset ja hirvikärpäset iskevät kimppuun? Ammattilaisten paras niksi on metsäinsinööri Jussi Simosen mukaan eliöihin totutteleminen.
– On varmasti vain opittava olemaan niiden kanssa. Myös pukeutumisella on vaikutusta, ja metsään lähtiessä kannattaa panna pitkähihaista päälle.
Hyönteiskarkotteisiin ei Simonen ole vielä tarttunut, vaikka iso osa työstä kuluu metsissä kierrellen. Vastapainoksi tulee myös toimistotyötä. Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon metsäasiantuntijan roolissa kesäkuussa aloittanut Simonen ehti kokeilla muitakin aloja ennen metsäalalle päätymistä.
– Ensin opiskelin Tanhuvaaran urheiluopistossa liikuntaneuvojaksi, jonka jälkeen olin UPM:n vaneritehtaalla töissä. Siellä alkoi syttyä mielenkiinto puun alkuperää kohtaan.
Asiaan vaikutti myös se, että metsäalalta voisi löytyä töitä myös Sulkavalta, jossa Simonen on syntynyt ja kasvanut.
– En ole koskaan ollut kaupunkilainen luonteeltani. Metsänhoitoyhdistyksellä on toimistoja vähän joka kunnassa, koska metsä kasvaa kaikkialla. Myös metsätalousinsinöörin toimenkuva tuntui mielenkiintoiselta.
Päätöksen tehtyään Simonen opiskeli metsätalousinsinööriksi Joensuun Karelia-ammattikorkeakoulussa. Koulutuksen aikana puhuttiin myös kestävän kehityksen näkökulmista metsänhoidossa.
– Kyllähän ne kestävyysasiat aina siinä mukana kulkivat. Mielestäni Suomessa hoidetaan metsiä tosi vastuullisesti, otetaan sertifikaatit ja sekä laissa määritetyt asetukset huomioon metsien käsittelyssä.
Metsäalalla on Simosen mukaan hyvät työllistymisnäkymät myös tulevaisuudessa.
– Puulle suunnitellaan koko ajan uudenlaisia käyttökohteita, puurakentaminen on tulossa muotiin ja vientiä on ulkomaille. Kyllä puulle on yleensä aina kysyntää riittänyt.
Teksti ja kuva: Hanna Partanen
Tämä on lyhennelmä jutusta. Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 25/2021. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!