Mitä puolueesi aikoo tehdä, jotta Sulkava ja maaseutu yleensäkin säilyvät elinvoimaisena? Mitkä ovat tärkeimmät toimenpiteet siihen?
– On tärkeää, että Sulkava ja maaseutu ovat houkuttelevia asuinpaikkoja työikäiselle väestölle, kun väestö vanhenee joukolla. Hyvinvoivaan paikkaan, jossa voi luottaa tulevansa huolehdituksi, on mukavampi muuttaa.
– Koululla voisi olla käytössä kiusaamista ehkäisevä toimintamalli ja oppilaiden kokemusta koulun ilmapiiristä ja omasta hyvinvoinnista voitaisiin seurata. Avointa varhaiskasvatusta pitäisi olla monipaikkaisten lapsiperheiden varalle.
Miten yrittäjyyttä tulisi tukea, millaista elinkeinopolitiikkaa harjoittaa?
– Yrittäjyyden tukemista tulisi selvittää yrittäjien näkökulmasta esimerkiksi tekemällä yrittäjien kuntabarometri, jossa selvitetään tämän hetken tilanne ja mahdolliset kehittämistarpeet. Barometrin tulokset on tärkeää käydä yhdessä läpi yrittäjien kanssa, eli yrittäjiä tulee kuulla. Päätöksenteossa on panostettava yrittäjämyönteisyyteen.
Millainen merkitys tie- ja tietoliikenneyhteyksillä ja etätyöllä on Sulkavalle? Pitäisikö Sulkavalla olla jonkinlainen etätyöstrategia?
– Tieverkoston kunnon parantamiseksi on tehtävä jatkuvaa edunvalvontaa. Tietoliikenneyhteyksien on oltava niin hyvät mökkien laiturinnokissa, ettei se estä etätyön tekemistä. Paikallisesti luodut suunnitelmat ja paikallinen strategia on ehdottomasti avuksi muutosten potentiaalin täysimääräisessä hyödyntämisessä.
– Strategisen, päämäärätietoisen toiminnan aika hyvien ja monipuolisten etätyömahdollisuuksien luomiseksi on juuri nyt.
Miten SDP:n näkemyksen mukaan huomioidaan parhaiten lapset ja nuoret, lukion säilyminen ja muut koulutusmahdollisuudet?
– Nuorten mielipide täytyy saada tuotua oikeasti osaksi asioiden valmistelua ja päätöksentekoa. Jos nuori tuntee voivansa hyvin ja kokee tulevansa kuulluksi, hän myös haluaa osallistua yhteisiin asioihin enemmän.
Miten sote-uudistus/kaavaillut hyvinvointialueet saataisiin toimimaan parhaiten Sulkavan näkökulmasta?
– Käytännön tasolla olisi tärkeää, ettei asiointi vaikeutuisi tai muuttuisi paljonkaan. Palveluiden tarjonnassa on huomioitava erityisesti ne, jotka eivät käytä digitaalisia palveluita ja joilla on heikot liikkumismahdollisuudet.
Kun sote-palveluiden järjestämisvastuu poistuu, millaisiin asioihin kunnan tulisi silloin panostaa?
– Kunnan vastuulle jää vielä sote-uudistuksen jälkeenkin paljon hyvinvointia tuottavien palvelujen järjestämistä. Näille toimille tulee turvata riittävät resurssit ja selkeät toimintamallit.
Pitäisikö kunnan kehittää kulttuuripuolta? Miten?
– Ehdottomasti, koska siihen on suunnattu hyvin vähän resursseja tällä hetkellä. Kirjaston ja kansalaisopiston tarjonnan lisäksi olisi hyvä olla monipuolisempia kulttuuritapahtumia, kunhan korona sallii.
Millaisia toimia Sulkavan tulisi kuntana tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja tukeakseen hallituksen tavoitteita hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä?
– Ilmastonäkökulma on oltava mielessä päätöksiä tehtäessä. Kunnassa on tärkeää miettiä juuri meidän kunnan näkökulmasta parhaiten soveltuvat ratkaisut. Täytyy tunnistaa aluekohtaiset tarpeet ja resurssit. Ympäristöä säästäviin investointeihin, kuten aurinkoenergian käyttöön, täytyy kannustaa. Kunnan tulisi miettiä toimia, joilla se voi omalta osaltaan toimia esimerkkinä tähän.
– Ilmastostrategia olisi hyvä: ylös kirjattuna, mitä päästöjä kunnan toiminnasta syntyy ja miten ne neutralisoidaan. Esimerkiksi Leader-/EU-rahoituksella voitaisiin palkata ammattilainen tekijäksi.
– Kiertotaloutta voitaisiin edistää esimerkiksi perustamalla Sulkavalle biokaasutankkausasema, josta saa paikallisten lehmien lannasta jalostettua biokaasua.
Mikä on kanta kaivostoimintaan Saimaalla? Miten kaivoslaissa pitäisi ottaa kunnat, maanomistajat ja muut paikalliset ihmiset huomioon?
– Ympäristölle haitatonta kaivostoimintaa ei ole olemassa. Saimaa on korvaamaton, ja sen voi pilata vain kerran. Siksi kaivosyhtiöille on tehtävä selväksi, että ne eivät ole tervetulleita, näyttämällä vastustusta jo varausilmoituksesta lähtien. Uudessa kaivoslaissa on varattava kunnalle ja maanomistajille mahdollisuus kieltää kaivostoiminta ja malminetsintävaraukset alueillaan.
Teksti ja kuva: Hanna Partanen
Tämä on lyhennelmä jutusta. Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 19/2021. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!