NNKY-liiton kehittämää Voimasiskot-vertaistukitoimintaa päästiin tänä keväänä kokeilemaan myös Sulkavalla. Savonlinnan NNKY:n toiminnanohjaaja Heidi Hautakangas kertoo, että vertaistukiryhmän tarkoitus on tukea naisten hyvinvointia ja edistää tunteiden käsittelyä.
– Meidän kulttuurissamme on perinteisesti sanoitettu tunteita todella vähän. Myöskään sodanjälkeisiä tunnetiloja ei ole osattu ilmaista. Niille tunteille ei ole annettu lupaa olla olemassa.
Hautakankaan mukaan mikään tunne ei ole itsessään huono, vaan niiden tehtävä on aina kertoa meille jostain. Jos tunteet tukahdutetaan, syntyy niin sanottuja tunnelukkoja, jotka rajoittavat ihmisen elämää ja heikentävät elämänlaatua.
– Sen takia olisi hirveän tärkeä oppia tunnistamaan ja ilmaisemaan tunteitaan. Monilla on kokemuksia jo lapsuudesta, että joitain tunteita ei saisi ollenkaan ilmaista. Oma haaveeni on, että tuleva sukupolvi saisi olla entistä vapaampi ilmaisemaan tunteitaan. Siksi Voimasiskot-ryhmä sopii kaikenikäisille, myös nuorille naisille, jotta he löytäisivät jo elämänsä alkutaipaleella rohkeutta omien tunteidensa ilmaisuun.
Voimasiskot-ryhmässä tunteiden ilmaisua harjoitellaan keskustelun lisäksi erilaisten tehtävien kautta. Tehtävissä tutustutaan muun muassa omaan elämänkaareen ja lapsuuden kokemuksiin sekä piirretään unelmakarttoja, ja nousseista ajatuksista keskustellaan yhdessä seuraavalla tapaamiskerralla. Sulkavan Voimasiskojen toinen ryhmänvetäjä Daria Koskinen kertoo, että tehtävien kautta tullaan tietoisiksi muun muassa omista juurista ja lapsuudesta opituista tunne-elämän käyttäytymismalleista.
– Moni on hoksannut elämänsä varrelta kohokohtia, jotka ovat muuttaneet omaa itseä. Ryhmissä on voitu puhua surullisistakin asioista ja vahvistaa itsetuntemusta. Näitä asioita ei välttämättä tule pohtineeksi ilman vertaistukiryhmää.
Yhteensä Voimasiskot-ryhmä kokoontuu 10–11 kertaa, kahden viikon välein. Toiminta perustuu valtakunnallisen NNKY-liiton lanseeraamaan Voimasiskot-konseptiin, jota on ollut luomassa esimerkiksi Vihainen nainen -kirjan kirjoittanut terapeutti Heli Pruuki.
– NNKY-liitto kouluttaa kaikki ryhmänvetäjät. Lisäksi turvallisuutta lisää se, että kaikissa ryhmissä vetäjiä on kaksi. Eli tehdään töitä työparina, eikä kukaan toimi yksinään, Hautakangas summaa.
Ryhmän vetäminen on Hautakankaan ja Koskisen mukaan ollut antoisaa sekä ryhmäläisille että vetäjille.
– Sydämellä tätä tehdään, ja antaessaan saa, toteaa Koskinen.
Teksti ja kuva: Hanna Partanen
Tämä on lyhennelmä jutusta. Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 17/2021. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!