Etelä-Savon yrittäjien järjestämä hankintailta keräsi kiinnostuneita torstai-iltana webinaariin kuulemaan siitä, miten sulkavalaiset yrittäjät voisivat päästä paremmin osallisiksi julkisista hankinnoista. Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n hankintaneuvoja Ilkka Liljander aloitti avaamalla hankintalain kiemuroita.
– Julkisia hankintoja säätelee hankintalaki, joka on tehty säätelemään hankintayksiköitä.
Hankintayksikkö tarkoittaa kuntaa, kirkkoa, seurakuntaa, valtion liikelaitoksia tai muita tahoja, jotka tekevät hankintoja julkisella rahalla.
– Hankintayksikkö voi olla myös yleishyödyllinen yhdistys, joka on pääosin julkisin varoin rahoitettu. Myös esimerkiksi maatalousyrittäjä, joka saa yli puolet navettaremontin rahoituksesta EU:lta, muuttuu hankintayksiköksi tämän hankinnan ajaksi, ja hänen on kilpailutettava hankinta.
Tulevaisuudessa ympäristö ja kestävän kehityksen näkökulmat tulevat Liljanderin mukaan korostumaan. Suomen hallitus julkaisi syyskuussa 2020 Suomen ensimmäisen kansallisen julkisten hankintojen strategian.
– Uudessa hankintastrategiassa on taloudellinen, sosiaalinen ja ympäristön kestävyys mainittu keskeisiksi tavoitteiksi. Uskon, että hankintastrategia tulee säteilemään seuraavaan hankintalakiuudistukseen. Kuntien hankintamenettelyihin kohdistuvat vaatimukset tulevat joka tapauksessa lisääntymään.
Jotkin isommat kunnat, joilla on luonnostaan enemmän resursseja, ovat Liljanderin mukaan jo kokeilleet ympäristöystävällisten kriteerien lisäämistä.
– Mikkelissä on useassa eri hankinnassa vaadittu jo päästöttömiä linja-autoja. Jätteenkuljetukseen edellytettiin biokaasuautoja. Kyllä näitä esimerkkejä on jo, ja ne lisääntyvät pikkuhiljaa.
Liljanderin mukaan on menossa kiihtymisvaihe ympäristönäkökulmien tiedostamisessa hankintastrategioissa.
– Itsekin olen aika monessa hankinnassa ollut mukana, jossa otetaan kiertotalous huomioon. Purku-urakat ovat hyvä esimerkki tästä.
Kuntaa Liljander kehottaisi ottamaan kestävän kehityksen periaatteet mukaan.
– Teidän tehtävänä on tässä vaiheessa ainakin ruveta miettimään, miten saatte huomioitua kestävän kehityksen periaatteet hankinnoissanne. Sitä tullaan pian kysymään, joten nyt olisi hyvä aloittaa vaikuttamistyö.
Teksti ja kuva: Hanna Partanen
Tämä on lyhennelmä jutusta. Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 15/2021. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!