Supikas on uusi ravintola, joka hyödyntää lähitilojen aineksia ja tekee niistä makoisia aamupaloja, lounaita ja tilausannoksia.
Näin esitteli Sulkavan lukion kakkosluokkalainen Elviira Mikkonen uutta yritysideaansa. Mikkosen idea esiteltiin kurssilla, jonka Itä-Savon uusyrityskeskus piti lukiolaisille.
Mikkonen valitsi Sulkavan lukion yrittäjyyslinjan, koska hänen vanhempansa ja monet tuttavansa ovat yrittäjiä.
– Vanhemmillani on maitotila, joten sitä kautta yrittäjän arki on itselleni läheistä. Tiedän, ettei yrittäjä voi sulkea ovea päivän päätteeksi ja jättää vastuutaan työpaikalle, vaan se vastuu seuraa yrittäjän mukana koko ajan.
Mikkosen vanhempien tila on lähellä Sulkavaa, mutta kuitenkin Savonlinnan puolella. Takaraivossa kytee haave päästä itsekin asumaan joskus maaseudulle tai maatilalle.
– Olen ajatellut pyrkiä lääkikseen ja ryhtyä luomaan lääkärin uraa, mutta eihän sitä elämästä koskaan tiedä. Mikäli eteen tulisi mahdollisuus muuttaa maatilalle, jos vaikka löytäisi maanviljelijän kumppanikseen, niin mielelläni lähtisin maatilalle. Eläimet ja maanviljely ovat aina olleet lähellä sydäntäni, ja omat juuret ovat siellä.
Lukion kakkosluokkalainen Niilo Luukkonen harkitsee myös yrittäjän uraa. Ruokolahdelta kotoisin oleva mies haluaa lukea arkkitehdiksi.
– Minua kiinnostaa toimivien tilojen ja rakennusten luominen. Haluan suunnitella pitkäikäisiä rakennuksia. Nykyään harrastetaan liikaa 30 vuoden rakennuskulttuuria. Rakennuksia ei suunnitella kestämään, mikä on todella epäkäytännöllistä.
Itä-Suomen Uusyrityskeskus tekee yhteistyötä Sulkavan lukion kanssa jo toista vuotta, ja nuorten asenne on tehnyt yritysneuvojiin vaikutuksen.
– Osa on hyvinkin aktiivisesti ollut mukana tunnilla. Jotkut tietävät todella paljon yrittäjyydestä, ja olemme ihan ihmetelleet, miten nuoret ovat näin hyvin tietoisia monista asioista, kertoo yritysneuvoja Piia Soikkeli.
– Hirveän hyviä ideoita on molemmissa ryhmissä ollut. Innokkaimmat ovat työstäneet ideaansa todella pitkälle.
Sulkavan lukion yrittäjyyslinjalla opiskelee tällä hetkellä 34 oppilasta. Heitä on 83 prosenttia lukion oppilaista. Sulkavan lukion yrittäjyyslinjan johtaja Harri Kautonen kertoo, että yrittäjyyslinjan ensimmäisenä vuonna opetellaan päästämään irti ja löytämään itsestään uusia puolia. Viimeisenä vuonna oppilas tekee itsearvion omasta yritysideastaan ja kehittymisestään kolmen vuoden aikana. Kurssien aikana tehdään myös tutustumiskäyntejä eri yrityksiin ja saadaan kuulla yrittäjien uratarinoita.
– Tarkoitus on, että yrittäjyyslinja on mahdollisimman realistinen ja samalla innostava. On hyvin avartavaa ymmärtää, että mikään ei ole mahdotonta, jos jaksaa uskoa itseensä ja omaan ideaansa riittävästi.
Teksti ja kuva: Hanna Partanen
Tämä on lyhennelmä jutusta. Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 4/2021. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!