Sulkavalla tehtiin syyskuun lopulla ainutlaatuinen muinaislöytö. Kuopiolainen Tommi Rantalainen oli metallinetsintäretkellä Iitlahden kartanon pellolla, kun hän löysi pronssikautisen putkikirveen.
– Useita tunteja olin jo etsinyt esineitä, ennen kuin kirves löytyi. Tajusin heti, että kirves oli tosi vanha, joten otin koordinaatit tarkkaan ylös. Vasta kotona aloin pohtia, voisiko kyseessä olla peräti pronssikauden esine.
Kirves oli mullan alla, mutta ei kovin syvällä.
– Kun traktori muokkaa peltoa, esineet ja tavarat pyörivät siinä maa-aineksessa. Siten vanhatkin esineet voivat olla ihan pinnassa. Pelto on siitä hyvä paikka, että siellä on helppo liikkua ja heiluttaa metallinetsintä.
Kuten asiaan kuuluu, Rantalainen teki löydöstä sähköisen ilmoituksen museovirastolle.
– Jo seuraavana päivänä sain vastauksen Museovirastolta, että kyllä se tosiaan on pronssikautinen kirves. He onnittelivat hienosta löydöstä.
Museoviraston arkeologisten kokoelmien amanuenssi Sami Raninen vahvistaa, että kyseessä on pronssikirves pronssikauden jälkipuolelta. Kirves on nyt Museovirastolla jatkotutkimuksissa.
– Kirves on todettu niin kutsutuksi Ananjino-kirveeksi, joka ajoittuu pronssikauden loppuun. Kirvestyypin alkuperä on suomalais-ugrilaisessa Ananjinon kulttuurissa, joka kukoisti Volgan mutkan läheisyydesä 700–200-luvuilla eea.
Ananjinon kulttuurista levisi Ranisen mukaan voimakkaita vaikutteita länteen ja Fennoskandiaan saakka.
– Muun muassa Kainuusta, Pohjois-Savosta ja Pohjois-Karjalasta on valumuottilöytöjä, jotka todistavat, että Ananjino-kirveitä valmistettiin Suomenkin alueella. Mutta itse Ananjino-kirveet ovat pohjoismaissa harvinaisia löytöjä. Suomesta tunnetaan aikaisemmin vain yksi sellainen, Turussa 1920-luvulla tehty löytö.
Muutkin pronssikauden löydöt ovat Ranisen mukaan Suomessa harvinaisia, ja niitä on koko maassa tiedossa vain vajaat 200 kappaletta.
– Pronssi oli arvokasta ja vaikeasti saatavaa metallia, ja rikkoutuneet pronssiesineet kierrätettiin huolella. Metallinetsintäharrastuksen yleistyttyä pronssikautisten metalliesinelöytöjen lukumäärä kasvaa pikkuhiljaa, mutta kasvutahti on verkkainen, Raninen kertoo.
Teksti: Hanna Partanen
Kuva: Tommi Rantalainen
Julkaisemme nettisivuillamme lyhyitä pätkiä jutuistamme. Lue juttu kokonaisuudessaan Sulkava-lehden numerosta 47/2020. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!