Eettiset syyt eivät olleet motivoimassa Noora Nissistä kasvissyöntiin. Hän on sairastanut reumasairautta nimeltä fibromyalgia, johon liittyy muun muassa pahoja nivelkipuja.
– Ihan terveyssyistä lähdin ensin vähentämään lihan syöntiä, ja sitten lopetinkin ihan kokonaan. Nivelet eivät enää ole niin pahan tuntuiset, ja olokin on paljon virkeämpi. Särkylääkkeitäkään ei tarvitse enää syödä niin paljon.
Kasvissyöjät jaetaan eri kategorioihin sen mukaan, miten he rajaavat ruokavaliotaan. Nissinen on lakto-ovovegetaristi, eli hän syö kasvikunnan tuotteiden lisäksi myös maitotuotteita ja kananmunia.
– Myös kalaa syön silloin tällöin.
Nissinen kokeili myös vegaanina oloa. Silloin pitäydytään pelkästään kasvikunnan tuotteissa.
–Viikon verran kokeilin olla vegaani, mutta se tuntui liian haastavalta. Aikatauluni eivät riittäneet siihen.
Tärkeintä kasvissyönnissä on muistaa monipuolisuus, sekä kiinnittää huomiota esimerkiksi proteiinin saamiseen.
–Pavuista, kikherneistä ja linsseistä sitä saa hyvin. Helpoin tapa on tietysti käyttää monia lihankorvikkeita, ne ovat ihan hyvä lisä. Ja tietenkin juustoista saa myös proteiinia. Sen lisäksi on huolehdittava raudan saannista. Sitä saa esimerkiksi palkokasveista, täysjyvätuotteista, vihreistä vihanneksista ja pähkinöistä.
Teksti ja kuva: Hanna Partanen
Julkaisemme nettisivuillamme lyhyitä pätkiä jutuistamme. Lue juttu kokonaisuudessaan Sulkava-lehden numerosta 44/2020. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!