Ilmastoasiat saivat viime viikolla kyytiä, kun Etelä-Savon nuorten ilmastotiimi Ilmasto-Esa kiersi kunnissa etsimässä ilmastotekoja. Tiimin perustajajäsenet Saara Kosunen, Maija Kuivalainen ja Lotta Tuominen piipahtivat myös Sulkavalla lounastamassa kunnanjohtaja Juho Järvenpään ja kehittämispäällikkö Susanna Issakaisen kanssa. Nuoret olivat roadtripillään löytäneet jo monia inspiroivia ilmastotekoja.
– Keski-Savo ja Pieksämäki valmistelevat kimppakyytisovellusta, jota olisi tarkoitus testata syksyllä. Täällä on pitkät välimatkat ja ihmiset käyvät usein vieruskunnassa töissä, ja sovellus voisi auttaa vähentämään yksityisautoilun päästöjä, kertoi Maija Kuivalainen.
Kunnanjohtaja Juho Järvenpään mielestä kunta voisi ehkäistä ilmastonmuutosta tietoisuutta lisäämällä. Kunta voisi vaikuttaa myös miettimällä uudelleen julkisten hankintojen prosessia.
– Kuntahan on aika merkittävä ostaja. Meidän budjetti on 20 miljoonaa euroa vuodessa. Siitä palvelujen ostoja on 15–16 miljoonaa. Kun kunta ostaa, tarjoukset kilpailutetaan. Mitä siinä edellytetään, ja mitä palvelun tuottajan olisi huomioitava? Voisiko voittajalle antaa pisteitä muidenkin asioiden perusteella kuin halvimman hinnan? Millaisia alihankintaketjuja löytyy ostettavien tuotteiden taustalla, ja millaiset ovat työskentelyolosuhteet ja ihmisoikeustilanne?
Kun nuoret kysyivät, onko Sulkavan kunnalla ilmasto-ohjelmaa, joutui kunnanjohtaja vastaamaan kieltävästi.
– Ai että, kun tuntuisi hyvältä sanoa, että on, harmitteli Järvenpää.
Sen sijaan ilmasto- ja ympäristöystävällisiä toimenpiteitä voisi Järvenpään mukaan sisällyttää parhaillaan päivitettävänä olevaan kunnallisstrategiaan.
– Ympäristö on yksi Sulkavan kunnan keskeisistä arvoista. Sitä voisi nyt laajentaa kuntastrategiaa päivitettäessä. Mitkä ovat ne toimenpiteet, miten strategiaa toteutetaan? Jos visionamme on, että Sulkava on vuonna 2035 elinvoimainen kunta, joka on puhtaan Saimaan ja luonnon ympäröimä, mitä me tosiasiallisesti teemme sen eteen? Pelkät korulauseet eivät riitä.
Nuorten mielestä työ ilmastonmuutoksen hyväksi lisäisi kunnan vetovoimaa.
– Mielestäni ympäristöasioiden huomioiminen osoittaa, että kunta on ajan hermolla. Ilmastoasioiden vakavasti ottaminen on paras todiste siitä, ettei täällä olla jumituttu johonkin vuosikymmenten taakse, totesi Lotta Tuominen.
Teksti ja kuva: Hanna Partanen
Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 28/2020. Tilaa lehti täältä tai lehden digiversio täältä.