Santeri Reinikainen juhlii 5-vuotispäiviä juhannuksena Spider-Man -teemalla, kakkua myöten. Äidillä Sari Reinikaisella on onneksi mainio jauhopeukalo, ja pojan toive kakusta varmasti toteutuu.
Sari Reinikainen on leiponut lähes koko ikänsä.
– En muista, milloin aloitin, mutta aina meillä on leivottu äidin, mummon ja siskon kanssa. Äidillä oli periaate, että pitää osata tehdä. Kannustettiin ja annettiin tehdä, kertoo Sari.
Keittiössä touhuttiin yhdessä pari vuotta vanhemman Erja-siskon kanssa. Sisarukset vastasivat pitkälti yrittäjäperheen ruokahuollostakin ja kahvipöydän antimista. Kotitaloustunneilla tuli lisää oppia, ja parhaiten Sarin mukaan oppiikin itse tekemällä.
Niinpä kun Enonkoskelta kotoisin oleva Sari lähti lukioon Savonlinnaan, oli keittiön perustaidot jo hyvin hallussa.
Sari sanoo viihtyvänsä keittiössä nimenomaan leipomisen parissa. Ruoanlaittoa on toki lapsiperheessä päivittäin, mutta erityisesti täytekakut saavat Sarin syttynään.
– Makea leipominen on ykkösjuttu. Tykkään tehdä kakkuja, täyte-, hyydyke- ja juustokakkuja. Kyllä jotain suolaistakin tulee leivottua, varsinkin juhliin. Karjalanpiirakat pitää toki juhlissa olla.
Reseptejä Sari bongaa lehdistä ja netistä.
– Jonkin verran olen tehnyt reseptejä itsekin, tosin vaihtelevalla menestyksellä. Jos tekee mieli leipoa jotain kahvipöytään ja kaikkea ei satu olemaan kotona, niin sitten sovellettaan. Kyllä kaikki on aina tullut syödyksi.
Sarin täytekakut ovat taidokkaita tuotteita, ja kakkuja on syntynyt niin oman perheen juhliin kuin ystävillekin. Sisarukset jakavat harrastuksen edelleen. Erja-siskolla on ollut myös Facebook-sivut, ja hän on tehnyt tilauskakkujakin.
– Siskon kanssa autellaan toinen toisiamme. Jos on juhlia jommalle kummalle tulossa, kysellään sitten toisiltamme ehdotuksia.
Teksti ja kuva: Pirjo Valkasmaa
Lue koko juttu Sulkava-lehden kesänumerosta 22/2020. Tilaa lehti täältä!