Sulkavan kirkossa on alkanut viime viikolla kirkon siivousoperaatio. Kirkko meni syyskuussa käyttökieltoon asbestilöydösten vuoksi.
– Kirkon siivous on nyt käynnissä. Viikolla 47 on vuorossa lämmityskanavien korjaus ja uusiminen ja marras-joulukuun vaihteessa urkujen puhallinmoottorin ja puhallinmoottorin kopin uusiminen, kertoo Sulkavan seurakunnan talouspäällikkö Jukka Laukkanen.
Laukkasen mukaan tämänhetkinen tavoite on saada kirkko käyttökuntoon jouluaattoon mennessä.
– Jos yllätyksiä ei tule, on mahdollista, että voimme pitää aattohartauden kirkossa.
Mikäli siivousoperaatio ei ehdi valmiiksi jouluun mennessä, pidetään aattohartaus kirkon edessä sankarihautausmaa-alueella ja jouluaamun jumalanpalvelus seurakuntatalolla.
Adventinajan tilaisuudet pidetään seurakuntatalolla tai Lohikosken kirkossa. Itsenäisyyspäivän messu on seurakuntatalolla, samoin Sulkavan kirkonkylän kauneimmat joululaulut. Ne lauletaan 15.12. ja muutamaa päivää aikaisemmin, 12.12. on lasten kauneimmat joululaulut.
– Kauneimpiin joululauluihin mennessä kirkko ei ole vielä käytössä.
Toki kauneimmat joululaulut järjestetään perinteiseen tapaan myös Lohikosken kirkossa 8.12.
Hautajaisten osalta kirkon käyttökiellon aikana suurin osa siunaustilaisuuksista on ollut haudalla.
– Muutamissa tapauksissa siunaus on toimitettu Lohikosken kirkossa ja hautaanlasku Sulkavan hautausmaalla, Laukkanen kertoo.
Vekaransalmen silta on helpottanut elämää niissä tapauksissa.
– Jos hautaaminen on ollut Lohikosken hautausmaalle, silloin hautaaminenkin on tietenkin luonnostaan tapahtunut siellä.
Kokonaiskustannukset eivät vielä selvillä
Kirkon puhdistusurakan suorittaa Savonlinnan Saneerauspalvelu.
Laukkanen arvioi, että kokonaiskustannusten pitäisi jäädä alle 100 000 euron, mutta aivan kaikki kustannukset eivät vielä ole tiedossa.
– Kustannukset syntyvät puhdistushommasta, urkujen puhallinmoottorin ja moottorin kopin uusimisesta sekä lämmityskanavien uusimisestä.
Lisäkustannuksia syntyy myös siitä, että seurakunta joutuu hankkimaan kirkkoon öljykäyttöisen lisälämmittimen, kun lämmitysjärjestelmä on korjaustöiden vuoksi pois käytöstä.
Lisäksi kustannuksia tulee suunnittelusta ja siitä, että työllä pitää olla valvoja.
Asbestilöydös johti käyttökieltoon
Kirkon asbestiongelma selvisi, kun kirkossa kesäkuussa tehdyissä tutkimuksissa urkujen puhallinlaatikosta löytyi asbestisementtilevy. Tarkemmissa tutkimuksissa selvisi myös, että kirkon kaikki maan alla kulkevat ilmanvaihtokanavat on verhottu asbestisementtilevyllä.
Kirkkoon tehtiin elokuussa laaja asbesti- ja haitta-ainetutkimus, ja kirkko suljettiin 9.9. valmistuneen tutkimusraportin perusteella. Pyyhintänäytteillä tehdyn tutkimuksen mukaan kaikki kirkon lämmitys- ja ilmanvaihtokanavat, kirkkosali sekä lämpökeskus ja lämmitysjärjestelmä ovat asbestin saastuttamia. Asbestia on myös urkujen puhallinlaatikon paloeristelevyissä. Asbesti- ja haitta-ainekartoituksen suoritti Savonlinnan Saneerauspalvelu Oy.
Lisäksi Sitowise Oy suoritti 27.9. kirkkosalissa puhdastilamittauksen kolmessa eri kohdassa. Sen tulokset olivat puhtaat, mikä tarkoitti, ettei kirkon ei tarvitse tehdä asbestityönä, vaan sen voi tehdä normaalina työnä.
Laukkasen mukaan se on huomattavasti edullisempaa kuin jos työn olisi joutunut tekemään asbestityönä.