– Minä myin 13 mopoa vuoden aikana, ja veneen perämoottoreita sekä pari moottoripyörää, muistelee Altti Laukkanen.
Hän työskenteli vanhempiensa Leo ja Sirkka Laukkasen kaupassa Kyrsyällä toistakymmentä vuotta 50-luvun lopulta 70-luvun alkuun. Kaupassa myytiin melkein kaikkea pienistä moottoriajoneuvoista ruokatarvikkeisiin.
– Apulanta oli aika suuressa merkityksessä. Kallislahteen tuli vaunut ja sieltä sitä haettiin. Apulantaa ajettiin sekä säkeissä että irtotavarana varastoon, jossa sitä säkitettiin sitten pitkin talvea.
60-luvulla asiakaspalvelu oli melko hyvää: Laukkasten kaupasta kiersi auto noutamassa kyläläisiä kauppareissulle kolmena päivänä viikossa. Palvelu oli ilmainen.
– Ajopäivät olivat tiistai, torstai ja perjantai, Altti muistelee.
Asiakkaat saattoivat myös antaa kyytiin pelkän kauppakassin ostoslistoineen, ja se palautettiin kaupasta toivotuilla tuotteilla täytettynä.
Kyrsyän kyläkaupan perusti 1900-luvun alussa Altin isän isä Viljam Laukkanen, ja sitä jatkoi hänen poikansa Leo. Altin äiti Sirkka päätyi talvisodan myllerryksessä myymälänhoitajaksi Kyrsyänjoen partaalla toimineeseen Osuuskauppaan, mutta siirtyi Leon kanssa naimisiin mennessään pitämään tämän kanssa kyläkauppaa vuonna 1941.
Osuuskauppa lopetti toimintansa 60-luvun alkupuolella, ja veikkauksen piste siirtyi Laukkasten kauppaan.
– Siitä tuli aika painajainen. Aina piti muistaa tehdä tilitykset, Altti toteaa.
Leo Laukkanen kuoli 67-vuotiaana vuonna 1982. Kaupanpito jatkui vielä yhdeksän vuotta, kunnes se loppui vuonna 1991. Altti muistelee äitinsä pitäneen liikettä pitkälti yli 70-vuotiaaksi.
– Se piti sitä, mihin jaksoi, toteaa Altin vaimo Seijakin.
Teksti ja kuva: Tea Ikonen
Lue koko juttu viikon 40 Sulkava-lehdestä! Tilaa lehti täältä!