Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savo kartoitti kesän aikana Sulkavan puukauppatilannetta ja metsänhoitotarpeita.
Metsänhoitoyhdistyksen laskelmien mukaan Sulkavan puukaupassa liikkuvat noin 7–7,5 miljoonan euron kantorahatulot vuosittain. Korjuun ja kaukokuljetuksen sekä metsänhoitotöiden yhteenlaskettu vuotuinen määrä on viitisen miljoonaa euroa Sulkavan kunnan alueella.
Havutukkien ja etenkin mäntytukin kysyntä on kuluvan kesän aikana alentunut, minkä vuoksi hinnat ovat kääntyneet laskuun. Sen sijaan kuitupuu on uusien investointien vuoksi kysyttyä tällä hetkellä. Kuitupuun hinta on hieman vahvistunut takavuosista.
– Edelleen venäläisille metsänomistajille on maksettu tuontikuidusta selvästi parempaa hintaa. Alkuvuodesta kuitupuu maksoi rajalla 56–58 euroa/m3. Suomalainen metsänomistaja sai kuitupuusta noin 32–33 euroa/m3.
Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon Sulkava-Rantasalmi tiimin metsäesimies Manu Vasara totesi, että yhtälö, jossa havutukkia ei kysytä ja kuitu menee kuin kuumille kiville, on hieman haastava.
Metsänomistajan kannattaa olla valppaana tukkien katkonnassa. Huolimaton katkonta voi aiheuttaa tuhansia euroja niukemman tilipussiin.
– Mikä on leimikon tukkiprosentti? Metsänomistajan kannattaa seurata tukkien katkontaa nyt erityisen tarkasti. Tukkipuun hinnat ovat kuitenkin kolminkertaiset kuitupuuhun verrattuna. Leimikot ja hakkuutavat kannattaa suunnitella yhdessä ammattilaisten kanssa.
MHY:n puunkorjuussa tavoitteena kasvatushakkuut
Metsänhoitoyhdistysten tarjoama puunkorjuupalvelu tarkoittaa puukauppaa, jossa metsänomistaja valtuuttaa metsänhoitoyhdistyksen hoitamaan sekä puiden hakkuun että myynnin.
Metsänhoitoyhdistys keskittyy omassa puunkorjuussaan avohakkuuttomaan metsän käsittelyyn eli kasvatushakkuisiin. Metsänhoitoyhdistys myy korjaamansa puut ostajalle joko tienvarsi- tai tehdastoimituksella. Saadusta puutulosta vähennetään puiden korjuu- ja kuljetuskulut ennen niiden tilitystä metsänomistajalle.
Kulujen vähentämisen jälkeen jäävä puukauppatulo on metsänomistajan kantorahatuloa.
Tilastotietoa Sulkavan metsistä
Metsäkeskuksen tilastot kertovat, että Sulkavalla on metsämaata 50 382 hehtaaria, josta yksityismetsiä 34 544 hehtaaria. Kangasmaata on 30 839 hehtaaria, ojitettua suota 2 508 hehtaaria ja ojittamatonta suota 736 hehtaaria. Kitumaata on 320 hehtaaria ja joutomaata 141 hehtaaria.
Lehtoa ja lehtomaista kangasta on 20,3 prosenttia, tuoretta kangasta 58,8 prosenttia ja kuivahkoa kangasta 20 prosenttia tai kuivaa kangasta 0,8 prosenttia.
Sulkavan metsämaat ovat reheviä. Aukeana on 1 090 hehtaaria. Erilaisia taimikoita on 7 353 hehtaaria, nuorta kasvatusmetsää 6 147 hehtaaria ja varttuneita kasvatusmetsiä 13 650 hehtaaria, uudistuskypsää 5 400 hehtaaria ja loput reilut neljäsataa hehtaaria ylispuustoja ja eri-ikäismetsiä. Tämän tilaston uudistuskypsällä metsällä tarkoitetaan perinteistä uudistuskypsyyttä eikä uuden metsälain mukaista uudistuskypsyyttä. Nykyään uudistushakkuun voi tehdä halutessaan koska vain, vaikka nuoreen kasvatusmetsään metsänomistajan niin päättäessä.
Puustot ovat vahvistuneet vuosikymmenten varrella. Toki esimerkiksi Asta-myrsky verotti puustoa. Sulkavalla on puuta keskimäärin 138 m3/ hehtaaria. Puuta löytyy yli 4,7 miljoonaa m3. Puusto jakaantuu puutavaralajeihin seuraavasti: mäntytukkia 91 3496 m3, mäntykuitua 1 252 786, kuusitukkia 824 785 m3, kuusikuitua 75 2116 m3, koivutukkia 122911 m3 ja koivukuitua 652737 m3. Lisäksi muita puulajeja kuten haapaa ja leppää on 20 669 m3.
Sulkavalla voi tehdä hakkuita vuosittain kestävästi 171 927 m3. Vuositasolla hehtaarimäärät eri hakkuutavoissa ovat: ensiharvennusta 392 hehtaaria, harvennuksia 530 hehtaaria ja päätehakkuuta 463 hehtaaria. Rästissä olevia ensiharvennuksia pitäisi tehdä 43 hehtaaria lisää vuosittain ja harvennuksia 133 hehtaaria.
Kiekkosahalle riittää tekemistä. Varhaishoitoa vaatii vuosittain 1 016 hehtaaria ja nuoren metsän hoitoa 718 hehtaaria. Viivästyneitä hoitotöitä on kurottavana kiinni vuosittain 332 hehtaaria.
– Kannustan kaikkia tekemään tai teettämään hoitotyöt ajallaan. Sulkavan metsät kasvavat vauhdilla, mikä tarkoittaa vesakonkin voimakasta kasvua. Kemera-tukea on hyvin saatavana töiden tekemisen vauhdittamiseen ja hoitokulut ovat verotuksessa vähennyskelpoisia, kehoitti Manu Vasara.