Työt kasaantuvat, perhe pitäisi ruokkia, koirakin pitäisi käyttää lenkillä, happi loppuu ja pinna kiristyy. Kello käy ja on kiire. Kassajono ei liiku tarpeeksi nopeasti. Liikenteessä ollessa liikennevalot eivät vaihdu riittävän nopeasti tai liikenteessä on muuten hidastelijoita, joiden ohi ei pääse? Kuulostaako tutulta? Nämä esimerkiksi ovat asioita, jotka aiheuttavat tai lisäävät meissä stressiä.
Tietty määrä murehtimista ja stressiä on hyväksi ja pitää meidät sopivan aktiivisina ja virkeinä, mutta liika huolehtiminen ja pitkittynyt stressi voi kuitenkin johtaa ahdistukseen ja jopa fyysisiin oireisiin ja erilaisiin sairauksiin. Siksi on tärkeää pysähtyä välillä vetämään syvään henkeä ja rauhoittumaan.
– Stressaantunut ihminen ei välttämättä itse edes tiedosta, että on jännittynyt, kireä ja pintahengittää, kertoo stressinhallintavalmentaja Johanna Oinonen.
Pitkittynyttä stressiä ei selätetä hetkessä, mutta lyhyelläkin hengitysharjoituksella voi yrittää lievittää oloaan tai sitten voi käyttää apuna stressinhallintavalmentajaa.
Omien kokemusten kautta uusi ammatti
Johanna Oinonen valmistui joulukuussa stressinhallinta- eli Mind Coach -valmentajaksi. Omat kokemukset stressistä ja loppuun palamisesta, perheen, kodin, töiden ja voimannosto-harrastuksen yhteensovittamisesta, ajoivat Johannan miettimään, mitä voisi tehdä toisin.
– Aloin itsekin sairastua ja 1,5 vuoden on aikana jouduttu operoimaan sekä olkapäätä että kaularankaa.
Johanna tekee tällä hetkellä osa-aikaisesti fysioterapeutin työtä yhdessä Irene Lindströmin kanssa.
– Fysioterapeutin ammatissa olen myös nähnyt, että asiakkaiden taustalla voi olla myös ihan yksinkertaisesti stressi, joka vaikuttaa siihen, että paikat ovat kipeitä ja jännittyneet. Fyysisten oireiden takana on yksinkertaisesti ylikuormittuneisuus.
Lue juttu kokonaisuudessaan Sulkava-lehdestä. Tilaa lehti täältä.