Parin seuraavan vuoden aikana sosiaalipalveluita tarjoavat yritykset tulevat Kanta.fi-kirjausten tekijöiksi. Sopien-hankkeen tupaillassa kannustettiin pienyrittäjiä valmistautumaan murrokseen.
– Me ei ajatella, että maakuntauudistus olisi iso juttu. Yrityksille on sama, kuka on sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuussa, aloitti projektipäällikkö Sari Andersson puheenvuoronsa Sopien-hankkeen tupaillassa kunnanvirastolla viime viikon tiistaina.
Tilaisuus oli yksi tupailloista, joita järjestetään Sopien-hankkeeseen mukaan lähteneissä eteläsavolaisissa kunnissa tammikuun aikana. Niissä Andersson ja yrityskehittäjä Suvi Korhonen kiertävät keskustelemassa paikallisten viranhaltijoiden ja yrittäjien kanssa muun muassa siitä, kuinka yksityiset yrittäjät kestävät kilpailussa mukana suurten palveluntarjoajien rinnalla.
Anderssonin mukaan kaikista suurin juttu sosiaali- ja terveyspalvelujen yritysten kannalta on käynnissä oleva digitalisaatiomurros.
– Kaikki yhteiskunnassa oleva metatieto viedään yksiin kansiin, Kanta-järjestelmään, Andersson selitti.
Tällä hetkellä sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkaita koskeva tieto on hajallaan eri toimijoiden rekistereissä, ja laki kieltää antamasta tietoa yli turvavallin. Huono tiedonkulku palveluketjuissa estää asiakkaita saamasta parasta mahdollista palvelua ja hoitoa. Lisäksi pienet yrittäjät jäävät tilanteessa helposti ulkopuolisiksi.
Parin seuraavan vuoden aikana terveyspalveluiden lisäksi myös sosiaalipalveluita tarjoavat yritykset tulevat Kanta.fi-kirjausten tekijöiksi. Kun tiedot viedään Kantaan, kulkee tieto eri palveluntarjoajien välillä joustavammin, ja myös asiakkaalla on mahdollisuus päästä näkemään tietonsa. Lisäksi se mahdollistaa tiedon digitaalisen käsittelyn.
Pienten on oltava valmiina
Kanta-järjestelmän tulo asettaa kuitenkin yrityksille vaatimuksen opetella käyttämään järjestelmää ja ottaa haltuun tietoturva-asioita. Lisäksi yrityksiltä vaaditaan auditoitu laadunvarmistus.
Kanta-valmius ja laadunvalvontajärjestelmät kuuluvat niihin kriteereihin, joiden perusteella tulevat maakunnat ottavat yrityksiä sote-palveluntarjoajien rekisteriin. Rekisterissä olevista palveluntarjoajista asiakas voi sitten valita, mitä hän haluaa käyttää.
Andersson totesi, että valinnanvapaus sisältää mahdollisuuden.
– Valinnanvapaus ei välttämättä suosi isoja. Todennäköisesti asiakas valitsee palveluntarjoajista kasvollisen, tutun naapurin.
Lue lisää 23.1.2019 ilmestyneestä Sulkava-lehdestä