Totta-hankkeessa Sulkavan, Juvan, Rantasalmen ja Puumalan kunnat kehittivät alueen työvoimavaroja yhdessä yritysten kanssa. Osaavan työvoiman saatavuus varmistettiin yksilöllisen ohjauksen ja valmennuksen avulla.
Kuntien vastuu työllisyyden-hoidosta on lisääntynyt merkittävästi ja vastuun myötä jokaisen kunnan olisi syytä rakentaa aktiivinen työvoimapolitiikka ja toiminnallinen työllisyydenhoidon konsepti, toteaa projektipäällikkö Antti Väisänen.
TOTTA! – Työllisyydenhoidon toimivat ohjauspolut Etelä-Savossa ESR-rahoitus toimintalinja 3. ”Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus -hanke alkoi 1.9.2017 ja päättyi 31.12.2018. Hanke toteutettiin neljän kunnan monen keskeisenä yhteis-
kehittämisenä. Hankkeen palkkaamana työskenteli neljä ohjaustyön ja kehittämisen asiantuntijaa ja tämän lisäksi lukematon määrä kuntien työntekijöitä. Kuntien johtavat virkamiehet ja myös poliittiset päättäjät tukivat hankkeen toimintaa hienosti.
– Erityisesti Sulkavan kunnanjohtaja Juho Järvenpää kunnostautui halukkuudellaan osallistua työllisyydenhoidon kehittämiseen, kehuu Väisänen.
Mistä on kysymys?
Tavoitteena oli saada yksilöllisen tuen ja ohjauksen piiriin jokainen alueen työelämän siirtymävaihetta elävä, jonka työllistymistä voitaisiin edistää monialaisella ohjauksella. Hänen ei tarvitse olla syrjäytynyt tai syrjäytymisuhan alla oleva ihminen. Hankkeessa kartoitettiin sekä mallinnettiin työllistymistä tukevia, vaikuttavia ohjauspolkuja. Hankkeessa kehitettiin samanaikaisesti työllisyydenhoidon monialaista verkostotyötä, ohjaustyön osaamista ja seurantaa sekä toimintatapoja.
Hankkeessa kehitettiin ja koulutettiin monialaisessa verkostotyössä tarvittavaa asiakastyötä, sen menetelmiä ja toimintatapoja, sekä toiminnan laadullisen seurannan ja arvioinnin välineitä. Tuotettiin verkostossa toimimisen jäsennys ja toimintamalli sekä verkostosopimukset ja kehitettiin verkoston sisällä ja verkostosta ulos tapahtuvaa kommunikaatiota. Myös edellä mainitun toiminnan ohjaaminen ja johtaminen otettiin kehittämisen kohteeksi ja toimivat polut ja toimintatavat mallinnettiin.
Toiminnan myötä on synnytetty alueen voimavaroihin kytkeytyvä aktiivisen työllisyydenhoidon toimintatapa, joka pystyy mobilisoimaan uudenlaisia ohjauspolkuja vaikuttavampaan työllistymiseen. Tämän mahdollistaa kattava, monialainen verkostotoimintatapa, joka läpäisee ja kytkee mukaan alueen työllisyydenhoidon toimijat, tarjoten TE-toimistolle, kunnille, yrityksille ja kolmannelle sektorille koordinoidut, vaikuttavammat puitteet ohjaustyölle ja sen kehittämiselle. Monialaisesta verkostotyöstä tulee Sulkavan, Rantasalmen, Juvan ja Puumalan kuntien alueella vakiintunut työllisyydenhoidon ohjaustyötä jäsentävä ja kehittävä toimintatapa, joka tuottaa vaikuttavampia työllistymistä tukevia ohjauspolkuja.
Hanke vastasi kaikkiin keskeisiin lupauksiin
Hankkeen päätavoitteena oli parantaa työllistymistä. Se tekee tukensa avulla työllistämisen yrityksille helpommaksi ja monialaista ohjausta kehittämällä auttaa työn ja työvoiman kohtaamista. Tärkeä vaikutus on myös, että osaamisen kehittäminen ja ihmisten tukeminen työelämän siirtymävaiheissa tulee osapuolille sosiaalisesti palkitsevammaksi.
Asiakkaat ja yritykset kokivat kasvokkaisen palvelun tärkeänä, ja sellaisena, joka koettiin toimivaksi. Myös kunnan aktivoituminen asiassa nähtiin erittäin positiivisena ja tervetulleena. ELY-keskus kertoi hankkeen vaikutusten näkyvän positiivisesti alueen tilastoissa ja hekin korostivat nimenomaan kasvokkaisen, mukana kulkevan ohjauksen vaikuttavuutta.
– Hankkeen avulla kehitettiin pysyvä vaikeasti työllistyvien toimintatapa, jonka tarjoaman ohjauksen piiriin saadaan merkittävä osa kohderyhmästä. Tämä toimintatapa on pysyvä ja rakenteet läpäisevä, joka ei toimi vain käynnistysvaiheessa tai tilapäisen hankeorganisaation varassa. Kunnat muokkaavat oman toimintatapansa aktiiviseksi suhteessa työllisyysasioihin; kunnat löytävät oman työvoimapoliittisen toimivuutensa ja vahvistavat alueen elinvoimaisuutta ja hyvinvointia työvoimavaraa kehittämällä.