Vekaranjärven varuskunnassa varusmiespalvelustaan suorittava Henry Huiskonen valmistautui inttiin kohottamalla peruskuntoaan. Reserviin pääsy häämöttää kaukana ensi kesänä – Henry käy armeijan pisimmän kaavan mukaan.
Tavanomaisena aamuna Henry Huiskosen ja hänen kolmentoista huonetoverinsa herätys on puoli kuudelta Vekaranjärven varuskunnassa, jossa hän on ollut suorittamassa varusmiespalvelustaan heinäkuusta lähtien. Sen jälkeen on varttitunti aikaa tehdä aamutoimet ennen aamupalalle menoa.
Henry vetää armeijan tarjoaman puvun päälleen. Hänellä on kaksi kesäpalveluspukua ja loma-asustus.
– Talviasustus on vielä erikseen: loma-asu ja yksi pakkaspuku, Henry kertoo.
Armeija tarjoaa kaiken tarvittavan kengistä alusasuihin.
– Omia vaatteita ei tarvitse välttämättä viedä armeijaan.
Henryllä on takana jo muutama kuukausi armeijan harmaissa, tai oikeastaan vihreissä. Ensimmäiset pari viikkoa menivät nuoren miehen mukaan totutellessa uuteen tilanteeseen. Sen jälkeen oleminen ja eläminen intissä on helpottunut. Paljon on tosin käskyttämistä, vaikkakaan sitä ei tehdä välttämättä huutamalla.
– Minun yksikössäni ei ole mahdottoman kova kuri, jossain toisessa voi olla kovempi, nuori mies arvioi.
Jokaista Suomen kansalaista koskee maanpuolustusvelvollisuus, mutta vain miehiä asevelvollisuus. Jotkut suorittavat varusmiespalveluksen sijaan siviilipalveluksen, mutta armeijan käyminen oli Henrylle selvää.
– Se on perusvelvollisuus.
Inttiin hän valmistautui kohottamalla peruskuntoaan.
– Se helpottaa armeijan käyntiä. Kyllä siitä hyötyä on ollut.
Suurin osa armeijan käyvistä sulkavalaisnuorista suorittaa varusmiespalveluksensa Henryn tapaan Karjalan prikaatissa Vekaranjärven varuskunnassa Kouvolan lähellä. Osa aloitti heinäkuussa Henryn kanssa, osa astuu palvelukseen tammikuussa.
– Komppaniassa, jossa olen, on myös yksi toinen sulkavalainen.
Peruskoulutuksesta erikoistumiskaudelle
Aamupalan jälkeen, kello 7.15 alkaa päiväpalvelus. Silloin jotkut lähtevät esimerkiksi metsään, mutta Henry suuntaa sotilasajoneuvojen pariin.
– Olen hakenut sotilaskuljettajaksi, hän sanoo.
Tällä hetkellä Henryllä on menossa erikoistumiskausi, ja hän suorittaa yhdistelmäkorttia, eli CE-korttia. Päivä kuluu siis pääsäänöisesti autokoulun merkeissä.
Armeija alkoi kahdeksanviikkoisella peruskoulutuskaudella, jonka aikana alokkailla oli enemmän teoriakoulutusta luokissa. Alokasajan koulutus oli kaikille sama. Sinä aikana porukasta valittiin johtajakoulutukseen ja miehistötehtäviin lähtijät.
Peruskoulutuskaudella Henry sai myös tutustua aseisiin. Niiden ja armeijan myötä miehelle on tullut uutta näkökulmaa esimerkiksi viimeisimpiin sotiimme.
– Meidänähän pitäisi pystyä toimimaan sotilaina, jos sellainen tarve tulisi.
Peruskoulutusta käyvät varusmiehet olivat alokkaita. Erikoistumiskauttaan käyvä Henry on nyt jääkäri, mutta aikanaan hänestä tulee korpraali.
Armeija-aikaan kuuluvat myös erilaiset leirit, jolloin ollaan maastossa useampia vuorokausia.
– Itse olen ollut vain yhdellä, neljän päivän mittaisella leirillä, mutta jotkut toiset ovat olleet jo useammillakin.