On taas se aika vuodesta, kun kelloja siirretään. Syksyllä palaamme normaaliaikaan, jota kutsutaan myös talviajaksi. Monille tämä tietää sunnuntaina tunnin pidempiä unihetkiä, mutta toisille se voi tietää tunnin pidempää työvuoroa.
Kelloja siirretään takaisin normaaliaikaan tulevana sunnuntaina 28.10. Normaaliaikaan siirryttäessä kelloja siirretään tunti taaksepäin kello 4:00, jolloin kellon viisarit siirrettään kello 3:00. Muistisääntönä voidaan pitää, että kelloja käännetään aina kesää kohti eli keväällä eteenpäin ja syksyllä taaksepäin. Asiaa helpottaa osittain se, että nykyaikaiset digitaaliset laitteet, kuten esimerkiksi älypuhelimet, siirtävät pääasiassa itse itsensä yön aikana vastaamaan uutta aikaa. Tarkista kuitenkin asia ennen kuin siirrät itse kelloa lisää.
Euroopan komissio on antanut esityksensä kesäaikajärjestelystä luopumisesta. Mikäli uusi esitys menee läpi, kellojen siirtelystä luovuttaisiin keväällä 2019. Jäsenmaat saavat esityksen mukaan itse päättää jäävätkö ne pysyvästi kesä- vai talviaikaan. Ilmoitus asiasta pitää tehdä komissiolle huhtikuuhun 2019 mennessä.
Mikäli kesäaikaan siirryttäisiin EU:n alueelle, kelloja siirrettäisiin viimeisen kerran sunnuntaina 31. maaliskuuta 2019. Sen jälkeen jäsenmaat joko jäisivät kesäaikaan tai siirtyisivät takaisin talviaikaan sunnuntaina 27. lokakuuta 2019.
Unihäiriöiden oireet ovat yleisiä vuorotyötä tekeville. Epäsäännöllinen työ itsessään kuormittaa ihmisen jaksamista, lisäksi yötyö kuormittaa työntekijää fyysisesti ja psyykkisesti enemmän kuin päivätyö. Yötyöhön liittyy pitkäkestoista valvomista, ja vuorokausirytmi häiriintyy siinä samalla. Myös erilaisia unihäiriöitä voi lisääntyä. Unihäiriöistä yleisin on unettomuus, joka jatkuessaan altistaa psyykkisille ja fyysisille sairauksille. Pitkät yövuorot saattavat lisätä myös väsymystä ja heikentää työturvallisuutta ja työkykyä.
Kuormittumisen suuruuteen vaikuttavat yksilöllisten ominaisuuksien lisäksi muun muassa perhesuhteet ja työmatkaan käytettävä aika.
– Palautuminen on vuorotyöstä ja yövuoroista on hyvin yksilöllistä, kertoo terveyskeskusesimies Sirpa Forss.
Sirpa Forss kertoo, että heillä työvuorojen pituus vaihtelee kuudesta tunnista viiteentoista tuntiin. Työjaksot vaihtelevat pääsääntöisesti parista päivästä kuuteen päivään.
– Mikäli työjakson lopuksi on yksi tai useampi yö peräkkäin, pyritään järjestämään vähintään kaksi vapaapäivää, mutta aina se ei onnistu.
Lue koko juttu torstaina 25.10.2018 ilmestyvästä Sulkava-lehdestä!