Sienien keruuaika on nyt parhaimmillaan. Sieniharrastus vaatii sekä sienien tunnistamistaitoa että tietoa, miten niistä valmistetaan ruokaa turvallisesti. Kerätessä saa samalla liikuntaa.
Sulkavan Martoista kerrotaan, että lähimaastoista on löytynyt kantarellejä, kangashaperoita, erilaisia tatteja; voitatteja ja punikkitatteja, sekä kangasrouskuja.
– Itselleni kangashaperot olivat uusi tuttavuus korvaamaan herkkusienet kaupasta, kertoo Sulkavan Marttojen puheenjohtaja Tarja Qvintus.
– Valmistimme niistä pekonipalloja seuraavasti: haperot puhdistettiin, varsi leikattiin juuresta ja kaksi pientä hattua täytettiin sipulisilpulla ja tuorejuustolla, myös varren voi pilkkoa täytteeseen. Täytetyt hatut laitettiin vastakkain, pyöräytettiin pekonikääreeseen ja eikun kesäkeittiössä hiilloksen päällä ritilällä paistaen rapean kypsäksi. Hyvää oli.
– Kantarellit laitoimme pannun kautta sienipiirakkaan, samoin tatit on syötävää pannulla käytettynä.
Kangasrouskut puhdistettiin ja sen jälkeen niitä ryöpättiin noin kymmenen minuuttia kiehuvassa vedessä, minkä jälkeen ne huuhdottiin kylmällä vedellä, sekaan pilkottiin sipulia ja mausteeksi hiukan suolaa. Omaan annokseen sekoitin hiukan kermaviiliä, siitä tuli oikein hyvää sienisalaattia!
– Puolukoita tulee paljon, sankollinen jo kerättiin ihan pelkästä keräämisen riemusta, samoin mustikoita on vielä metsässä yllin kyllin. Kannustan kaikkia lähtemään sienimetsään ja puolukkaretkille. Metsässä voimaantuu myös henkisesti, vinkkaa Qvintus.
Lue koko juttu viikon 35 Sulkava-lehdestä!