Uusi ammatillista koulutusta koskeva laki astui voimaan vuoden alussa. Opiskelemaan voi edelleen hakea yhteishaussa, mutta uutuutena kuvaan on tullut mukaan myös jatkuva haku. Työelämän merkitys opiskeluissa kasvoi uudistuksen myötä.
Uudistus tähtää oppimiseen aidossa työympäristössä. Työpaikkojen ja oppilaitosten välinen yhteistyö pitää opettajat paremmin ajan hermolla siitä, millaisissa asioissa opintojen painopiste tulisi olla työelämän tarpeita vastatakseen. Opiskelijat puolestaan saavat arvokasta työkokemusta.
– Työelämä saa osaavaa työvoimaa. Opiskelijoiden näkökulmaa ajatellen työpaikkaoppiminen tuo varmuutta; heillä ei ole enää paniikkia työelämään siirtymisestä, toteaa Etelä-Savon ammattiopiston rehtori Taru Särkkä.
MHY Itä-Savo palkitsi metsäalan opiskelijoita stipendillä keväällä. Yksi stipendin saaneista oli sulkavalainen Valtteri Tiainen, 18. Hän opiskelee Esedussa Mikkelissä metsäkoneenkuljettajaksi.
– Pienestä pitäen olen ollut kiinnostunut metsäkoneenkuljettajan ammatista. Enoni on metsäkoneenkuljettaja, joten sieltä tämä ajatus on peräisin, Tiainen kertoo.
Työ metsässä kiinnostaa. Nuorella miehellä vaikuttaa olevan hyvin realistinen käsitys metsäkoneenkuljettajan arjesta.
– Metsäkoneenkuljettajalta vaaditaan oma-aloitteisuutta ja huolellisuutta. Koneita pitää osata huoltaa ja pitää pärjätä myös yksin.
– Olemme tehneet taimikonhoitoa raivaussahalla, mutta metsäkoneilla työskentely vaatii työelämän harjoittelupaikan, jotta saa kokemusta ja pääsee eteenpäin ammatissa.
Lue koko juttu viikon 33 Sulkava-lehdestä.