Savustuspelletit ovat suomalainen uutuustuote. Sulkavalainen yrittäjä Kari Auvinen käynnisti savustuspellettien tuotannon toukokuussa. Hän kertoo, että pellettejä on valmistettu siellä täällä Suomessa esimerkiksi talojen lämmitykseen, jolloin käytetty puulaatu on havupuuta. Sen sijaan savustuspellettejä ei ole aiemmin tehty Suomessa. Kyseessä on uutuustuote.
– Savustuspelletit valmistetaan harmaalepästä pellettipuristimella, Auvinen kuvailee valmistusprosessia.
Valmistusprosessin aikana puu tiivistyy rajusti.
– Tiukkaan puristettu pelletti kytee pitempään ja antaa siten makoisat savut ruoanlaittoon.
Yrittäjä on kiertänyt markkinoimassa tuotteita eri tapahtumissa. Uutuustuote kiinnosti kävijöitä Sulkavan Kalamarkkinoillakin, missä Auvisella oli oma markkinakoju savustuspellettien esittelyä varten. Vertailun vuoksi Auvinen oli tuonut kojulle kaksi ämpäriä. Toinen niistä oli täynnä leppälastuja ja se painoi 1 700 grammaa. Toinen ämpäri oli täytetty savustuspelleteillä. Sen paino oli seitsemän ja puoli kiloa.
Leppälastut ajetaan ensin jauhoiksi, joista pelletit puristetaan koneella kasaan. Valmistuksessa ei käytetä lisä- tai sideaineita, ainoastaan vettä.
– On tarkka homma, että saadaan siistiä ja tasalaatuista.
Kaikki muut työvaiheet tehdään käsin. Koska kyseessä on sataprosenttinen luonnontuote, haluttiin myös pakkauksen olevan ekologinen ja täysin muoviton. Neliönmuotoiseen kartonkipakkaukseen mahtuu litra pellettejä. Savustukseen nappuloita tarvitaan reilu puoli desiä kiloa kohden. Pakkauksen pelletit riittävät noin 15 – 20 savustuskertaan.