– Syöttekö hyvin? Ruoskitaanko teitä? Eugen Kirjasen esittämä keisari Aleksanteri I kysyi savolaiselta sotamieheltä.
Kirjasen esittämä keisari ja muut historialliset hahmot veivät katsojat aikamatkalle vuoteen 1803, jolloin Aleksanteri I vieraili Telakanavalla tarkastamassa kenraali Aleksander Suvorovin johdolla 1790-luvulla rakennettua linnoitus- ja kanavaketjua. Kanavat oli rakennettu vahvistamaan alueen puolustusta ja ne edustivat aikansa modernia vesirakennustekniikkaa.
– Suvorov on Venäjällä kaikkein suosituimpia historiallisia hahmoja, totesi professori Timo Vihavainen tilaisuudessa pitämässään esitelmässä.
– Hän asusteli Tverin Karjalassa ja osasi puhua suomea. Suvorov jopa sanoi alkuperäisen sukunimensä olevan Syvävaara.
Vihavainen kertoi myös Ruotsin kuninkaan suomenkäynnistä, jolla oli seurauksensa.
– Kuningas Kustaa IV Adolf kävi Suomessa vuonna 1802 ja huomasi, että Ahvenkosken rajasilta oli maalattu Venäjän väreihin. Kuningas käski maalata sen Ruotsin väreihin. Kun tieto tästä kantautui pietariin, silta maalattiin takaisin Venäjän väreihin, Vihavainen kertoi.
Ruotsin ja Venäjän nokittelu kärjistyi siihen, että keväällä 1803 Aleksanteri I lähetti Ruotsin kuninkaalle nootin ja uhkasi sodalla. Kesällä hän tuli tarkastamaan linnoitusketjua.
Aika oli jo ajanut linnoitusketjun ohi, ja keisarin seurueeseen kuulunut kenraali ja diplomaatti, hollantilaistaustainen Jan van Suchtelen esitteli keisarille sotakanavien kehityshankkeita. Niiden pohjalta sotakanavia vahvistettiin ja niiden vahvuutta lisättiin. Lisäksi Saimaalla lisättiin tuntuvasti tykkijollien määrää.
Lue koko juttu torstaina 19.7.2018 ilmestyneestä Sulkava-lehdestä!