Vieraslajit leviävät ihmisen tahallisella tai tahattomalla avustuksella uusille alueille. Sulkavalta löytyy ainakin lupiineja, jättipalsamia ja jättiputkea.
Sulkavalla Maa- ja kotitalousnaiset ovat järjestäneet pienimuotoisia vieraslajien torjuntatalkoita.
– Vieraslajien torjunta on yksi osa-alue Maa- ja kotitalousnaisten toiminnassa, kertoo Sulkavan kirkonseudun maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja Sanna Reponen.
Yhdistys on järjestänyt muun muassa pienimuotoista lupiinintorjuntaa sekä antanut apua jättiputken torjunnassa.
– Monet maa- ja kotitalousnaiset ovat innostuneet vieraslajien torjunnasta omilla pihoillaan, kun tietoa on jaettu.
Yksi tutuimmista vieraslajeista on lupiini, jonka vaaleanpunaisina, violetteina ja sinisinä hehkuvat kasvustot eivät ole tavaton näky Sulkavan tienvarsillakaan. Kauniit lupiinit hivelevät silmiä, mutta ne vievät elintilaa suomalaisilta niittykasveilta ja niillä eläviltä hyönteisiltä, jotka ovat tulleet uhanalaisiksi perinteiseen maatalouteen kuuluneiden niitto- ja laidunnustapojen loputtua.
Lajia on vaikea hävittää kokonaan, mutta sen leviämistä voidaan estää katkaisemalla kukinnot ennen siementen kypsymistä. Sitä on Sannakin tehnyt kotikulmansa lupiinikasvustoille. Hänen mukaansa kukintojen katkaiseminen on minimikeino lupiinin torjunnassa ja myöskin verrattain helppo.
– Torjuntaa voisi tehostaa niittämällä lupiinikasvusto muutaman kerran kesässä.
Torjuntatyötä on jatkettava vuosien ajan, sillä lupiinien siemenet säilyvät maaperässä pitkään, ja uusia lupiininalkuja nousee vielä vuosien jälkeenkin.
Lue koko juttu torstaina 5.7.2018 ilmestyneestä Sulkava-lehdestä!