Joustava perusopetus eli JOPO on toiminut Sulkavalla nyt vuoden. JOPO-toiminta on suunnattu niille peruskoulun yläkouluikäisille oppilaille, jotka oppivat helpommin tekemisen kautta kuin koulunpenkkiä kuluttamalla.
– JOPO-toiminnassa hyödynnetään sitä, että oppilas pääsee koulun ulkopuolelle oppimaan, kertoo Sulkavan JOPO-vastaava Karo Hakkarainen.
Hakkarainen määrittelee JOPO-ryhmän sopivan erityisesti sellaisille oppilaille, jotka ajattelevat ennemmin tekemällä. Ainakin aloitusvuoden JOPO-ryhmässä sukupuolijakauma on painottunut poikiin.
Starttivuonna JOPO-ryhmässä on ollut kahdeksan oppilasta – neljä kahdeksannelta luokalta ja toiset neljä yhdeksänneltä luokalta. Joustavaan perusopetukseen on ollut erillinen hakumenettely, jonka kautta ryhmä on valikoitunut. Tällä viikolla käynnistetään uusi haku ensi vuoden JOPO-ryhmää varten.
– Kirjallisen hakemuksen lisäksi hakijat tarvittaessa haastatellaan. JOPO-luokalle pääseminen on ennen kaikkea asenteesta kiinni ja siitä, että haluaa tehdä muutoksen koulunkäyntiin, Hakkarainen sanoo.
Nykyiset neljä kahdeksasluokkalaista jatkavat JOPO-ryhmässä myös syksyllä. Peruskoulun jälkeiseen koulutukseen siirtyneiden tilalle valitaan uudet.
– Ryhmään voidaan ottaa maksimissaan kymmenen oppilasta.
JOPO-toiminnassa työssäoppiminen on olennainen osa opetusta. Ensimmäisenä vuonna JOPO-ryhmällä on ollut pari noin neljän viikon mittaista työssäoppimisjaksoa, joiden aikana oppilaat ovat olleet esimerkiksi maanantaista keskiviikkoon työpaikalla ja torstaista perjantaihin koulussa.
– Tämä on ollut kokeiluvuosi. Ensi vuonna työssäoppimisjaksoja on enemmän, ainakin neljä jaksoa, Karo Hakkarainen toteaa.
Lue koko juttu keskiviikkona 9.5.2018 ilmestyneestä Sulkava-lehdestä!