Sulkavan Suursoudut eivät pyörisi ilman talkoolaisia. Talkoolaisia työskentelee soutuviikonloppuna noin 450 eri paikoissa. Tässä juttusarjassa tutustumme talkoolaisten elämään ja siihen mitä kaikkea he tekevät. Ensimmäisenä tutustumme muonitukseen ja ruokailusta ja sen toimivuudesta vastaavan pääemännän Virpi Takanevan työhön.
Talkoolaisia tarvitaan niin soutustadionilla kun retkisoudun yöpymispaikassa Varvirannassa sekä retkisoudun huoltopisteissä Kartussa ja Varmavirralla.
– Ruokapuoli työllistää eniten. Esimerkiksi stadionilla on pelkästään lauantaina vuoroissa 50 henkilöä, kertoo Virpi Takaneva.
Monipuolisia töitä
Soutuviikonloppuna tarvitaan apua erilaisissa osa-alueissa ja töissä. Sen vuoksi talkoolaisten työt soutuviikonloppuna ovat monipuolisia.
– Ruuan jakoa, linjastossa oloa, lettujen paistoa, muikun paistoa, kahvion pitoa, tarjottimien pesua sekä yleistä puhtaana pitoa.
– Jokaiselle löytyy varmasti mieluinen työ, jos mielii mukaan.
Esimerkiksi Leirikoululaiset ovat hoitaneet tarjottimien keräämisen ja niiden pesun.
– Leirikoululaiset saavat joka vuosi suurimmat kiitokset ja parhaimman palautteen aktiivisuudesta ja innokkaasta otteesta työntekoon.
Ikähaitari talkoolaisten kesken on muonituksen puolella laaja.
– Vanhimmat talkoolaiset ovat 80 vuotiaita ja nuorimmat noin 10 vuotiaita.
– Monet heistä ovat olleet mukana monta kymmentä vuotta ja osa jopa alusta saakka.
Kaikki uudet talkoolaiset ovat tervetulleita mukaan. Virpi kertoo, että talkoolaisia tarvitaan sekä pidempiin että lyhyempiin vuoroihin.
– Paristakin tunnista on apua.
Mitä talkoolaiselta sitten vaaditaan, jos haluaa mukaan talkooporukkaan?
– Tärkeintä on olla iloinen ja reipas. Myös hyvät kengät kannattaa olla mukana.
Virpi rohkaisee uusia talkoolaisia tulemaan mukaan toimintaan.
– Aikaisempaa kokemusta ei talkoolaisella tarvitse olla, sillä työhön opetetaan. Toki kokemuksesta on hyötyä, mutta kaiken oppii.
Jos asiaa yhtään empii, niin Virpi lupaa, että pitkään talkoolaisena olleet kokeneet talkoolaiset auttavat ja opastavat Virpin kanssa alkuun. Jokainen talkoolainen saa soutuviikonlopusta muistoksi soutupaidan sekä ison kasan uusia kokemuksia ja muistoja. Niiden lisäksi talkoolaiset saavat myös rahallisen korvauksen, sillä talkoolaisen yhdistykselle tai seuralle maksetaan tehdyistä tunneista korvaus talkooavustuksena.
– Tämä on hyvä tapa kartuttaa yhdistyksen kassaa.
– Talkoolaisten kesken on hyvä henki ja jokainen talkoolainen otetaan avosylin vastaan.
Lue lisää 26.4.2018 ilmestyneestä Sulkava-lehdestä