Päänvaivaa viljelijöille ovat aiheuttaneet lakoontumiset, tähkien itäminen, homeet ja kasvitaudit. Sulkavalaisten Nissisten ja Seppästen tiloilla suurin osa sadosta on saatu korjattua.
Kostea kesä ja sateinen syksy ovat aiheuttaneet viljelijöille haasteita pitkin Suomea. Syksyn puinnit ovat monissa paikoissa myöhässä tai jopa jääneet tekemättä. MTK Etelä-Savon viljelijöille teettämän kyselyn perusteella noin 40 prosentilla tiloista oli vielä viikko sitten korjaamatonta alaa. Karkean arvion mukaan sitä on Etelä-Savossa noin 12 600 hehtaaria.
– Meillä on jäänyt suoalueita, pellon reunoja ja lakopaikkoja puimatta, kaikkiaan noin 10 prosenttia vilja-alasta, kertoo MTK-Sulkava ry:n puheenjohtaja Katri Nissinen.
Nissisillä on lypsykarjatalous, mutta tilalla on myös peltoa, josta suurimmalla osalla viljellään nurmea. Lisäksi Nissiset viljelevät rehuviljana kauraa ja ohraa.
Prosentuaalisesti lähes saman verran viljelyalasta on puimatta Koivumäen tilalla Kaipolassa.
– Puimatta on tällä hetkellä (tiistaiaamuna) noin 16 hehtaaria eli 12 prosenttia viljelyalasta, tilan isäntä Jari Seppänen toteaa.
Seppästen tilalla viljellään ohraa, kauraa, syysruista, hernettä, kevätvehnää ja kevätrapsia. Viljat on jo puitu ja herneet korjattu, mutta kevätrapsi on haastatteluhetkellä osittain puimatta. Lisäksi peltoon on jäänyt joitakin aareja kauraa ja ohraa. Miehellä on kuitenkin kova aikomus saada kuluvan viikon aikana loputkin rapsit talteen.
Puintiurakka alkoi Koivumäellä 2-3 viikkoa normaaliaikataulusta jäljessä.
– Ohran puinnin pääsin aloittamaan 28.8. ja rukiilla jatkoin seuraavana päivänä.
Lue koko juttu torstaina 19.10.2017 ilmestyneestä Sulkava-lehdestä!