Sulkavalla ilmestyvä Sulkavan Kotiseutulehti Oy:n  julkaisema paikallislehti
  • Etusivu
  • Uutiset
  • Tapahtumat
  • Sulkava-lehti
    • Ilmoita lehdessä
    • Tilaa lehti
    • Osoitteenmuutos
  • Digilehti
    • Oma tili
    • Osta Digilehti
  • Yhteystiedot
Uutiset

Tarinoita savolaisesta ruokakulttuurista

julkaissut Sulkavalehden Toimitus aiheena 12.9.2024

Suomalaisen ruoan päivänä vietettiin valtakunnallista syödään yhdessä -tapahtumaa. Sen vuoksi järjestettiin piirakkapaja, ohrapuurolounas ja savolaisen ruokakulttuurin historiasta kertova esitelmä Sulkavalla.

Jenna Olin

Soutustadionilla piti vilskettä, kun eskarit ja Sulkavan yhtenäiskoulun 2.–3. luokkien oppilaat opettelivat piirakoiden tekoa piirakkamestari Kaarina Höökin ja Sulkavan Maa- ja kotitalousnaisten opastuksella.

Syynä piirakkapajan pitämiseen oli Suomalaisen ruoan päivä ja valtakunnallinen syödään yhdessä -tapahtuma, jonka Sulkavan Maa- ja kotitalousnaiset järjestivät Maaseutuseuran ja Pellolta pöytään -hankkeen kanssa soutustadionilla.

– Piirakkapaja oli oikein onnistunut, ja se sai hyvän vastaanoton niin lapsilta kuin opettajilta. Piirakkapajaa lapsille kannattaisi jatkaa ja tehdä vielä useammin. Se olisi hyvä järjestää koko koululle, kannustaa Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaisten ruoka- ja järjestöasiantuntija Katja Rissanen.

Piirakkapajan lisäksi lapset tutustuivat satokauden kasviksiin.

– Lapset tunnistivat erittäin hyvin esillä olleita kasviksia, Rissanen kehuu.

Lasten piirakkapajan jälkeen nautittiin ohrapuurolounasta puolukkamehukeiton kera. Kaarina Höök vastasi piirakkatarpeiden lisäksi myös ohrapuuron ja mehukeiton valmistuksesta. Ohrapuuro oli valmistettu omalla reseptillä kokonaisista ohranjyvistä, ja sitä oli haudutettu kolmen tunnin ajan.

– Kokojyvä ei ole niin tuttu ihmisille. He eivät malta hauduttaa sitä, Kaarina Höök sanoo.

Ohrapuurolounas oli osa syödään yhdessä -tapahtumaa.

– Päivä oli täynnä yhteisöllisyyttä, perinteitä ja ylpeyttä suomalaisesta lähiruuasta, Rissanen tiivistää.

Ruokakalenteri alkoi Pärttulista

Ruokailun jälkeen kuultiin Katja Rissasen tarinoimana savolaisen ruokakulttuurin historiasta. Lähteenä oli käytetty Bertta Räsäsen Savolaista keittokirjaa. Savolainen ruokakalenteri alkoi syksystä, tarkemmin sanottuna Pärttulista eli Pertun päivästä 24. elokuuta.

– Pärttylinä syötiin uutispuuroa, karkeista ruisjauhoista keitettyä puuroa. Huttu oli veteen keitettyä puuroa, ja puuro taas tehtiin maitoon. Savossa puuron kanssa syötiin usein myös leipää, Rissanen tarinoi.

Loka-marraskuun vaihteeseen sijoittuva köyri eli kekri oli vuoden pääjuhlia savolaisessa keittiössä. Silloin ruokavarastot olivat täynnä.

– Oli lihaa, riistaa, kalaa, nauriita, perunoita, voita, maitoa ja viljaa. Köyriä arvostettiin juhlana jopa enemmän kuin joulua.

Joulua varten tehtiin valmisteluja pitkin syksyä.

– Talkkunaisten ja maltaiden teko, makkaroiden valmistus ja kynttilöiden valaminen oli jouluun tehtäviä töitä. Kun kaikki tehtiin ajallaan eivät joulunalusviikot olleet sellaista hössäkkää kuin nykyajan ihmisillä, vaan voitiin mieli rauhaisena paneutua joulun sanoman vastaanottamiseen.

Uusi vuosi joulun jälkijuhlaksi

Vanha ajanlasku sijoitti vuoden alkamaan syksyyn, sadonkorjuun päättymiseen. Keski- ja uudenajan vaihteessa uusi vuosi asetettiin kirkollisen käytännön mukaisesti tammikuun alkuun. Samalla siitä hävisi suuren juhlan luonne.

– Uudesta vuodesta tuli joulun jälkijuhla. Uutta vuotta juhlittiin hyvin hartaasti eivätkä riehakkaat juhlat kuuluneet ollenkaan savolaiseen kulttuuriin.

Pakkasten paukkuessa kovimmillaan oli Matinpäivä. Savossa se oli kinkereiden ja matikkakeiton aikaa. Näinä viikkoina matikkasoppaa syötiin niin arkena kuin juhlaruokanakin.

– Kinkerit olivat kylällä tervetullut tapahtuma. Kinkeritalossa tarjottiin ainakin kahvit ja kahvileipää. Papistolle tarjottiin tyypillisiä ruokia, Rissanen sanoo.

Pääsiäistä vietettiin myös Savossa, vaikkakaan ei yhtä riemuisasti tai runsain pöydin kuin Karjalassa.

Emännillä kiirettä juhannuksena

Kesän suurin juhla juhannus oli arvokkuudessa verrattavissa jouluun. Emännillä oli kiirettä, sillä ruoka oli se, mikä teki juhlasta juhlan. Joka puolella Savoa juhannusaattona syötiin kalapaisti, kalakukko ja riisipuuro. Myös tuore suolakala kuului juhannuspöytään.

Soutustadionille oli saapunut kourallinen ihmisiä ohrapuurolounaalle ja kuulemaan savolaisen ruokakakulttuurin historiasta.
Wiljami
Avainsanatsavolainen ruokakulttuuri
Facebook
Edellinen julkaisu

Karhu uhkasi linnustajaa Lohilahdella (katso video)

Seuraava julkaisu

Sulkavan välivuosiraportissa purtavaa

SEURAA MEITÄ

Viimeisin digilehti

HAKU

Lisää ...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

TAPAHTUMAKALENTERI

SULKAVAN TAPAHTUMAT

LUETUIMMAT

  • Outoja kulkijoita mökin pihalla
  • Sulkavan tapahtumakalenteri
  • Uhkaava maastopalo Sulkavalla
  • 60 vuotta elämää lähes 140-vuotiaassa pappilassa
  • Marimekon taloon sauna ja kahvio
  • Palokunta kaipaa lisää vapaaehtoisia
  • Taksiin kannattaa tehdä ennakkotilaus
  • Sulkavan Suursoudut uudistui
  • Sulkavan tapahtumatarjonta laajenee tukirahan turvin
  • Yhteishenki korostuu kisakatsomossa
48
Sulkavan Suursoudut

Joko olet ilmoittautunut kesän Sulkavan Suursoutuihin mukaan?!!

Tuotteet

  • 12 kk DIGILEHTI 72,00 € sis. alv. 10%
  • Digilehti jo voimassaoleville paperilehden kesto- ja vuosikertatilaajillemme 24,00 € sis. alv. 10%
  • 6 kk DIGILEHTI 41,00 € sis. alv. 10%
  • Kestotilaus 6,00 € sis. alv. 10% / kuukausi

Ostoskori


Sulkavalla ilmestyvä Sulkavan Kotiseutulehti Oy:n julkaisema paikallislehti.
Y-tunnus 0167229-8
Tietosuojaseloste

Hae sivuiltamme

Käy tykkäämässä

Uusimmat

  • Liikeideat puntarissa yrittäjyyslinjalla 5.6.2025
  • Uusi yritys pihapuiden kaatoon 4.6.2025
  • Kaipolan paviljongin kesään mahtuu useampia tapahtumia 4.6.2025
  • Lukio jäi taakse haikein mielin 3.6.2025
  • Tähkälä heräsi eloon keväisessä kyläjuhlassa 2.6.2025

Pikalinkit

  • Etusivu
  • Uutiset
  • Tilaa lehti
  • Yhteystiedot
  • Digilehti

© Sulkava-lehti • Sulkavan Kotiseutulehti Oy • Y-tunnus 0167229-8

Takaisin ylös