Iäkkäiden ihmisten kotona asumista auttavat palvelusetelit saadaan lähiviikkoina käyttöön Sulkavalla, kun ravintola Pijot sai oikeuden palvelusetelien vastaanottamiseen. Pijotista viedään päivittäin ruokaa ikäihmisille koteihin.
Jari Kallio
Ravintola Pijot on jo parin vuoden ajan toimittanut lämpimiä lounaita ihmisten koteihin ilman palveluseteleitä. Nyt asiakkaita on viisitoista. Hyvinvointialue Eloisan myöntämän palvelusetelin avulla lounaan saa lähes puoleen hintaan.
– Palvelusetelit on suunnattu pääsääntöisesti vähävaraisille vammaisille tai ikäihmisille, jotka tarvitsevat päivittäistä apua kotona asumiseen. Eloisan verkkosivuille pystyy jättämään hakemuksen palvelusetelin saamiseksi, neuvoo ravintola Pijotin yrittäjä Kati Asikainen.
Asikaisen mukaan yleensä nykyisten Pijotin ateriapalvelun asiakkaiden omaiset ovat halunneet, että iäkkäälle asukkaalle viedään lämmin ruoka kotiin. Tämän palvelun saa edelleen tilata kuka tahansa Pijotista, jolloin Eloisan tarvearviointia palveluseteleitä varten ei tarvitse tehdä.
– Lämpimiä lounaita on viety keskustan alueelle puolentoista kilometrin säteelle. Jatkossa jos asiakkaita tulee palvelusetelien myötä lisää, niin jakelualuetta voidaan laajentaa ehkä kymmenen kilometrin säteelle, pohtii Asikainen.
Hinta vain 11 euroa kuljetuksineen
Pijotista viedään ruokaa osalle ateriapalvelun asiakkaista päivittäin ja toisille joka toinen päivä. Osa asiakkaista soittaa silloin, kun tarvitsee ruokaa. Ruokaa toimitetaan myös viikonloppuisin lauantaisin ja sunnuntaisin.
– Tällä hetkellä lounasruoka maksaa ateriapalvelun asiakkaalle 11 euroa, joka sisältää ruoan ja kuljetuksen. Ruokana on sama lounas kuin ravintolassa muutenkin, ja se sisältää salaatin, pääruoan ja jälkiruoan, kertoo Asikainen.
Jos henkilö saa Eloisalta palveluseteleitä, hän pystyy yhdellä palvelusetelillä maksamaan viisi euroa ruoan hinnasta, joten kuusi euroa jää itselle maksettavaksi. Palveluseteleitä voi palvelutarpeen arvioon perustuen saada 20 kappaletta per kuukausi eli edun arvo on sata euroa kuukaudessa.
Pijotissa on totuttu tekemään vanhuksille ruokaa, sillä vuosina 2022 ja 2023 ravintola toimitti lounaat ja päivälliset palvelukoti Tiiterontuvalle, kun siellä ei ollut kokkia.
– Aterioiden kuljetus hoidetaan oman henkilökunnan toimesta. Itsekin vien usein vanhuksille ruokaa. Käytössä ovat asianmukaiset lämpölaatikot, joissa lämmin ruoka pysyy lämpimänä, Asikainen toteaa.
”Paljon herttaisia asiakkaita”
Palveluntuottajaksi pääseminen ei ollut Asikaisen mukaan yritykselle helppoa, sillä Eloisalle piti toimittaa paljon kirjallisia selvityksiä.
Kaikki palveluntuottajaksi rekisteröitymiset tehdään vuoden alusta alkaen Soteri-rekisteriin, joka on Valviran ja aluehallintovirastojen yhteinen rekisteri. Soteri-rekisteröinnin käsittely ruuhkautui vuoden alussa voimaan tulleiden muutosten vuoksi, minkä takia Pijotin palveluntuottajaksi pääsy kesti yli puoli vuotta.
– Tarkoitus oli saada palvelusetelit käyttöön jo keväällä, mutta melkein syksyyn asti se näköjään venähti, tuumaa Asikainen.
Soteri-rekisteröinnillä pyritään turvaamaan luotettava ja ammattitaitoinen palvelu niin yrittäjän kuin asiakkaankin näkökulmasta. Vuodenvaihteen ruuhkaa on saatu purettua ja jatkossa rekisteröintihakemusten käsittely nopeutuu.
Asikainen toivoo uusia asiakkaita palvelusetelien myötä. Tätä voi edesauttaa myös asiointiliikenteen vähentäminen, sillä vanhuksia kuljetetaan nyt ostoksille keskustaan vain kahden viikon välein, kun aiemmin kauppaan pääsi kerran viikossa.
Lounaan voi kuka tahansa hakea myös itse mukaan kertakäyttöisillä lounasrasioilla, joita saa Pijotista. Näin vaikkapa omainen tai naapuri voi viedä vanhukselle ruokaa kätevästi, jos vaikkapa asioi muutenkin kirkonkylällä.
– Lounaan vieminen on myös samalla sosiaalinen tapahtuma, kun vanhuksen kanssa ehditään muutama sana vaihtaa. Ei koskaan niin kiire ole, ettei ehtisi. Herttaisia asiakkaita meillä on, mukavia mummeleita ja papparaisia, Asikainen sanoo.
Tuloraja 1270 euroa kuukaudessa
Eloisan ikääntyneiden palveluiden palvelukoordinaattori Liisa Puustinen kertoo, että palveluseteleitä myönnetään vähävaraisille ihmisille, jotka tarvitsevat apua kotona asumiseen.
– Palvelusetelin myöntämisen tuloraja on bruttona 1270 euroa kuukaudessa. Jos kotona asuu kaksi henkilöä, tuloraja on kaksinkertainen eli 2540 euroa bruttona, Puustinen selvittää.
Palveluseteleitä voidaan myöntää myös tilapäisesti, jos vaikka kotiutuu sairaanhoidosta eikä pysty itse tekemään ruokaa. Tavallisesti palvelusetelit annetaan kuitenkin säännölliseen käyttöön.
– Palveluseteli voidaan myöntää kotihoidon piirissä olevalle asiakkaalle, mutta myös palvelun ulkopuolella olevalle asiakkaalle. Pyrkimys on, että kotihoidon työntekijän työaikaa käytetään enemmän asiakkaan henkilökohtaiseen auttamiseen ja vähemmän ruoanvalmistamiseen tai sen noutamiseen kotiin. Monipuolinen ja ravitseva ateria ylläpitää kuitenkin terveyttä ja toimintakykyä ja tukee kotona asumista, sanoo Puustinen.
Palveluohjaaja käy arvioimassa
Palvelutarpeen arvioimiseksi täytetään hakukaavake Eloisan verkkosivuilla. Jos asiakas ei itse kykene ottamaan yhteyttä, niin omaiset, kotihoitaja tai naapuri voivat häntä auttaa. Palveluohjaukseen voi ottaa myös puhelimitse yhteyttä.
– Palveluohjaaja käy sitten tekemässä henkilökohtaisesti palvelutarpeen arvioinnin asiakkaan kotona, jolloin selvitetään tulotaso ja asiakkaan kyky tehdä itse tai lähipiirin avustuksella kotona ruokaa, Puustinen selventää.
Suosituksena on, että palveluohjaajan käynnin aikana mukana olisi myös omainen tai läheinen, joka osaa asiakkaan asioista kertoa, jos on vaikka huonossa kunnossa kertoakseen siitä itse.
Palveluseteleillä tuetaan vammaisten tai ikäihmisten kotona asumista, jotta vältytään raskaammalta laitoshoidolta, kuten palveluasumiselta. Puustisen mukaan ihmisen paras paikka on usein olla omassa kodissa ja tutussa ympäristössä.
Palveluseteleillä voi ottaa käyttöön myös Menumat-ateriapalvelun, joka on käytössä suurimmassa osassa maata. Menumatin ateriat toimitetaan kotiin pakastettuna, ja niiden säilyttäminen onnistuu omassa tai Menumatin toimittamassa pakastimessa. Menumat toimittaa kahden viikon välein 14 ateriaa. Wiljami-uusi
Siivousyrityksiä etsitään Sulkavalta
Palveluseteleitä voi käyttää moneen muuhunkin sosiaali- ja terveyspalveluun kuin vain ateriapalveluun. Puustinen koordinoi aterioiden lisäksi myös siivouspalveluseteleitä.
– Sulkavalta olen yrittänyt löytää siivouspalveluyrityksiä palvelusetelin piiriin, mutta halukkaita on vaikea löytää. Monilla siivousyrityksillä on niin paljon asiakkaita, etteivät voi ottaa uusia. Jos joku siivousyritys nyt kiinnostuu, niin minuun vain yhteyttä, jotta saataisiin edullisemmin siivousapua, kannustaa Puustinen.
Siivouksessa palvelusetelin tuloraja on 1080 euroa bruttona eli hieman ateriapalvelua alhaisempi. Pariskunnalla tuloraja on 2000 euroa kuukaudessa. Siivouspalveluseteleitä myönnetään kaksi kappaletta kuukaudessa ja yhden setelin arvo on 20 euroa.
– Jos asiakas ottaa siivouksen vaikkapa kerran kuussa, niin 40 euron summalla saa katettua suuren osan kuluista ja maksettavaksi jää vain pieni omavastuuosuus. Kodin siisteys ja järjestys lisää osaltaan asiakasturvallisuutta ja voi vähentää mm. kaatumisriskiä, selvittää Puustinen. kuuselan puutarha
Fysioterapiaan palveluseteleillä
Fysioterapian palveluita tarjoava sulkavalainen Terapiasaimaa Oy kuuluu palvelusetelien piiriin fysioterapian ja lymfaterapian osalta. Yrittäjä Mirja Anunti-Virta kertoo, että kovin montaa potilasta ei ole palveluseteleillä hoidettu. Palvelusetelillä tulleita asiakkaita on vain kaksi tällä hetkellä.
– Terveyspalvelut on ulkoistettu Sulkavalla Terveystalolle, joka haluaa hoitaa kaikki potilaat itse, Anunti-Virta toteaa.
Hän myös muistuttaa, että kotona tehdystä fysioterapiasta saa tänä vuonna 60 prosenttia kotitalousvähennystä ja ensi vuonna 40 prosenttia, mikä on myös hyvä etu hyödynnettäväksi.