Sulkavan frisbeegolf-radan heittoalustat vaihdettiin pari vuotta sitten betonista tekonurmeen, joten nyt 18-väyläinen rata on erinomaisessa kunnossa ja houkuttelee harrastajia myös kauempaa muista kunnista.
Jari Kallio
Jo Sulkavan frisbeegolf-radan rakentamisen talkoissa kymmenen vuotta sitten mukana ollut Mikael Behm aloitti harrastuksen radan perustamisen aikoihin. Kyseessä oli mittava uudistus Sulkavan monipuoliseen urheilutarjontaan.
– Juva, Rantasalmi ja Sulkava rakensivat radat lähes samanaikaisesti, joten kyseessä oli tavallaan usean kunnan yhteinen hanke. Kaikilla kolmella radalla oli sama suunnittelija, joten radat saatiin mukavasti keskenään erilaisiksi, Behm pohtii.
Korona-aikana suosio nousi
Frisbeegolf teki juuri kymmenen vuotta sitten parasta nousuaan, vaikka laji on kymmeniä vuosia ollut Suomessakin olemassa. Frisbeegolf on peräisin Yhdysvalloista, josta Behm on nähnyt vanhimpia frisbeegolf-videoita 1980-luvulta.
– Itse pääsin kokeilemaan frisbeetä ensimmäisen kerran urheilukentällä, kun kaverilla oli pari halpaa kiekkoa. Tekniikoista ei ollut tietoa, joten sitä heitteli kuin rantafrisbeetä, muistelee Behm.
Korona-aikana frisbeen suosio nousi ryminällä, kun ryhmäurheilua ei voinut niin paljon harrastaa. Frisbeetä oli mukava mennä heittämään kaverin kanssa ulkoilmaan.
– Uusia harrastajia jäi koronan jälkeen, mutta joukkueurheilulajit veivät joitain harrastajia mukanaan, toteaa Behm.
Heittoturvallisuus alkoi kärsiä
Behm on oppinut heittämään katsomalla ammattilaistason kilpailuita. Kun lajin suosio ryhtyi nousemaan, alkoi verkosta löytyä paljon Youtube-opetusvideoita.
Behmin mukaan heittoalustojen vaihto väylillä oli iso uudistus pari vuotta sitten. Heittoturvallisuus alkoi jo kärsiä, kun vanhat betoniset heittoalustat olivat haperoita ja vinossa vuosien kovan käytön jälkeen.
– Betonialustat olivat myös liian pieniä, joten vauhdinotto oli vaikeaa. Betonialustaan saattoi kompastua tai liukastua. Puiden juuret ja routa olivat vääntäneet niitä, Behm kuvailee.
Nykyisiä heittoalustoja Behm luonnehtii erinomaisiksi, sillä ne ovat tarpeeksi kovia ja samalla pitäviä. Alustat ovat luonnollisen tuntuisia.
Sulkava open -kilpailut muistissa
Sulkavan frisbeegolf-radalla voivat yhtä hyvin pelata aloittelijat kuin edistyneet harrastajat. Frisbeegolf-kilpailuita radalla on myös pidetty. Ainakin vuonna 2018 siellä oli Sulkava open -kilpailut, joissa oli 28 osanottajaa.
– Kovin isoja kilpailuita täällä ei voi pitää, sillä väylät ovat aika lähellä toisiaan. Jos kaikki väylät ovat täynnä pelaajia, niin liikkumisen suhteen voisi tulla ongelmia, pohtii Behm.
Behm pitää rataa erittäin hyvänä Sulkavan kokoiselle kunnalle. Puistoalueet on radan alueella pidetty erinomaisessa kunnossa kunnan toimesta. Metsässä on joitain katvealueita, mutta Behmin mukaan niitä voidaan tarvittaessa raivata avoimemmiksi.
Frisbeegolf-jaosto olisi tarpeen
Aiemmin Savonlinnassa ja Sulkavalla toimi Nätkin Annukat -niminen frisbeegolf-seura, johon Behm myös kuului. Alkuperäinen perustajajoukko hajosi hiljalleen ympäri maata, joten seuran toiminta lopetettiin.
– Hienoa olisi, jos joku paikallinen urheiluseura perustaisi frisbeegolf-jaoston, niin harrastajat voisivat ostaa kilpailulisenssejä sen kautta. Nyt lähin frisbeegolf-seura on Savonlinnassa, jossa onkin valtavasti harrastajia ja junioritoiminta on laajaa. Tämän vuoden junioreiden Suomen mestari tuli Savonlinnasta, kertoo Behm.
Hyvin sosiaalinen urheilulaji
Frisbeegolf on hyvin sosiaalinen urheilulaji, vaikka sitä voi toki yksinkin harrastaa ja harjoitella. Yleensä heittämään lähdetään kuitenkin kaveriporukalla.
– Harvoin sitä muuten mennään neljän viiden kaverin kanssa kävelemään metsään, naurahtaa Behm.
Behmin mukaan jokainen heittää omalla tyylillään, ja tärkeää on pitää hauskaa. Samalla lasketaan toki pisteitä, ja pelimuotoja on tarjolla monia. Tasoeroja voidaan tasoittaa muodostamalla pareja, jotka pelaavat toisiaan vastaan.
– Vasta-alkaja voi näin tulla mukaan pelaamaan sekä oppimaan samalla ja kuuntelemaan vinkkejä. Aina mukaan pääsee, jos vain tahtoo, Behm innostaa. Sulkavan valokuvaamo
Sulkavan radan sijainti erinomainen
Sulkavan frisbeegolf-radan lähtöpaikka on Sulkavan kirjaston vieressä. Behmin mukaan sijainti on erinomainen verrattuna moneen muuhun rataan eli tämä rata on helposti tavoitettavissa. Lisäksi kirjastosta saa ilmaiseksi lainata frisbeegolf-kiekkoja. Lähellä on myös Sulkavan koulu, joten koululaiset pääsevät kätevästi lajin pariin.
– Tämä rata kiertää mukavasti lähialueita, joten pelaamisen voi lopettaa myös kesken eikä paluumatka olet pitkä. Sulkavan rata on myös nopea kiertää, luonnehtii Behm.
Ennen käytettiin paperisia tuloskortteja, mutta nykyään tulokset merkataan kännykkäsovelluksiin. Kaverin kanssa voi pelata vaikkapa koko kesän vastakkain ja katsoa kesän lopuksi, kumpi voitti. Behmillä on tällainen leikkimielinen kisa ollut kaverin kanssa jo useampana kesänä.
Behmin frisbeegolf-laukussa komeilee kymmeniä erilaisia kiekkoja. Pitkiin heittoihin on omansa, samoin kuin lähestymiseen ja puttaamiseen. Kirjastossakin on erilaisia kiekkoja lainattavissa, joten myös aloittelija pääsee lajiin mukavasti tutustumaan. Sulkavalehti_1408_255x358