Saimaan alue kantaa ensi vuonna European Region of Gastoromy -statusta, joka on merkki ainutlaatuisesta ruokakulttuurista. Paikallisia yrittäjiä houkutellaan mukaan yhteistyöhön.
Jenna Olin
Saimaa on vuoden 2024 European Region of Gastronomy -alue. Ensi vuodeksi ansaittu status on tunnustus itäisen Suomen ainutlaatuisesta ruokakulttuurista Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan maakuntien alueella.
Sulkavaiset-päivän yhteydessä Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -hankkeen hankejohtaja Sari Kaasinen esitteli yhdessä hankkeen viestintäasiantuntija Hanna Partasen kanssa sulkavalaisille toimijoille itäsuomalaista ruokakulttuuria tunnetuksi tuovan hankkeen sisältöä.
– Kaikki lähti Euroopan kulttuuripääkaupunki -statuksen hakemisesta. Status meni Ouluun, mutta hakukirjassa kulttuuripääkaupungiksi mainittiin, että sitten kun meillä on kulttuuripääkaupungin status, haemme gastronomiatitteliä. Monet Euroopan kulttuuripääkaupungit olivat tehneet saman prosessin. He olivat laajentaneet kulttuuria ruokaan, Kaasinen pohjusti.
Hän kuvailee hanketta kehitysprosessiksi, jota statuksen myöntävän tahon raati kävi seuraamassa Itä-Suomessa.
– Meillä oli moni asia kunnossa, mutta kehitettäviä asioitakin oli. Raati tutki kestävyyttämme, vastuullisuuttamme, sitoutumistamme, yrityksiämme, yhteistyökumppaneitamme ja rahoittajiamme. Prosessiin lähdetään, että syntyisi jokin muutos.
Paikallisuus ytimessä
Esimerkiksi Etelä-Savon maakuntaliiton strategiassa ruoka on yksi strateginen kärki.
– Ruokamatkailu on kansallisesti ja kansainvälisesti ja maailmanlaajuisesti nouseva matkailuala. Ihmiset matkustavat ruuan perässä. Enää ei mennä katsomaan kallioita tai kiviä, vaan halutaan toisenlaisia elämyksiä, Kaasinen taustoittaa.
Hän kehuu, että Etelä-Savossa ruokamatkailuun on satsattu. Pohjois-Karjalassa on olemassa todella vahvat ruokaperinteet. Etelä-Karjala on profiloitunut vihreäksi ja innovatiiviseksi.
– Nämä tukevat myös toinen toisiaan, ja maakunnat voivat ottaa myös toisistaan oppia.
Myös kansainvälinen verkostoituminen on tärkeää. European Region of Gastronomy -verkostoon kuuluu 15 maata ja 20 aluetta.
– Verkosto on voima, ja sieltä saadaan kansainvälisiä yhteistyökumppaneita. Yhteistyön tekeminen on meistä itsestämme kiinni.
European Region of Gastronomy -statuksen tärkein asia on elinvoiman kasvattaminen.
– Kaiken ydin on paikallisuus, se mikä kumpuaa meistä itsestämme. Se ei ole vain ruoka, se on myös kulttuuri ja kulttuuriperintömme, meidän elämäntapamme. Sitä autenttisuutta ja omaleimaisuutta ei kenelläkään muulla ole.
Partner-haku meneillään
Juhlavuoteen pääsee mukaan osallistumalla hankkeen hankeverkostoon tai tekemällä oman hankkeen. Mukaan haluava voi myös osallistua Partner-verkoston tapahtumiin niiden toteuttajana. Lisäksi European Region of Gastronomy Saimaa 2024 -hankkeessa hyödynnetään myös oppilaitosyhteistyötä.
– Yhtä tärkeää on olla mukana kokijana, ostaa tuotteita, suositella tuotteita ja puhua hyvää.
Yrityksillä on mahdollisuus päästä mukaan Taste Saimaa Partnereiksi, jolloin niistä tulee ruoka- ja matkailutoimijoiden verkoston jäseniä ja ne saavat käyttöönsä siitä kertovan tunnuksen. Edellytyksenä tunnukselle on, että ruoka-annoksessa, paikassa tai teoksessa näkyy 30-prosenttisesti paikallisuus.
– Statuksen voi saada tuote tai raaka-aine, palvelu, taideteos tai elämys tai myymälä. Nyt voi ruveta hakemaan statuksia. Se ei maksa mitään, Kaasinen innostaa.
— MAINOS — Wiljami 37