Kaksivuotisen hankkeen aikana Sulkavan lukio kehittää kansainvälisen yrittäjyyskurssin yhteistyössä espanjalais- ja puolalaiskoulun kanssa.
Sulkavan lukion matematiikan luokassa kävi iloinen englannin-, suomen-, espanjan- ja puolankielinen puheensorina viime viikon tiistaina. Vierailevat opettajat puolalaisesta Zaspol Szkol Ponadgimnazjalnych nr 2 w Kielcach -koulusta ja espanjalaisesta Ies Melendez Valdes -koulusta olivat saapuneet suunnittelemaan kansainvälistä Erasmus+ -hanketta. Sulkavan lukion koordinoimassa hankkeessa koulujen päätavoite on yhteisen kansainvälisen yrittäjyyskurssin kehittäminen.
– Iso ajatus on, että kurssi olisi monistettavissa niin, että mikä tahansa koulu Suomessa tai ulkomailla voi sen toteuttaa, kertoi Sulkavan yrittäjyyslinjan johtaja Harri Kautonen.
Hankkeen toinen tavoite on tarjota opiskelijoille mahdollisuus parantaa taitojaan kansainvälisessä viestinnässä ja verkostoitumisessa.
Kaksivuotisen hankkeen aikana yhteistyökoulujen opettajat ja opiskelijat tekevät vierailuja toistensa kouluihin ja osallistujamaiden yrityksiin. Hankkeessa sivutaan liiketoimintastrategioiden toteuttamista eri maissa, globaaleja ja eurooppalaisia yrityskumppaneita, kansainvälisiä markkinointikanavia sekä yhteistyötä ja kestävää kehitystä.
Koulut, opettajat ja opiskelijat oppivat muilta kouluilta ja opiskelijoilta hankkeen aiheista.
Hankkeen kokonaisbudjetti on 80 000 euroa, ja rahoittava organisaatio on opetushallitus. Hankkeen jokainen osapuoli on vastuussa oman maansa opetushallitukselle.
Yrityskursseihin kansainvälinen osio
Kautonen kertoi, että Sulkavan lukion yrittäjyyskurssivalikoimaa täydentämään haluttiin kansainvälinen osio. Kautosen ja Sulkavan lukion rehtori Aki Virolaisen mukaan yrittäjähenkinen ajattelu ja kyky tehdä kansainvälistä yhteistyötä ovat tärkeitä taitoja nykypäivän nuorille. Hankkeen kautta toteutettava kurssi tarjoaa heidän mukaansa välineet siihen.
Yhteistyökoulut Puolasta ja Espanjasta valikoituivat mukaan ammattilaisten avulla.
– Hankeammattilaiset hakivat meille nämä koulut. Niissäkin yrittäjyys on vahvana ja nämä koulut ovat olleet monissa hankkeissa mukana. Heillä on kokemusta, miten tämä toimii, Kautonen kertoi.
Ensimmäisen hankevuoden aikana yhteistyökoulujen opettajat vierailevat toistensa oppilaitoksissa. Ensimmäisen vierailunsa espanjalais- ja puolalaisopettajat tekivät viime viikolla Sulkavalle. Kolmipäiväisen vierailun aikana opettajat suunnittelivat kurssille tavoitteet, tekivät yritysvierailuja Sulkavalle ja Savonlinnan alueelle sekä sopivat kurssilla käytettävistä menetelmistä.
– Yritysyhteistyö on vierailun tärkein pointti, Kautonen totesi.
Opettajavierailut jatkuvat helmikuussa Puolaan ja toukokuussa Espanjaan. Ensimmäisen vuoden aikana opettajat suunnittelevat kurssin, joka toteutetaan toisena hankevuonna kouluvierailujen kautta. Kurssille valitaan kustakin koulusta vähintään kymmenen opiskelijaa. He vierailevat yhteistyöoppilaitoksissa sekä tutustuvat paikalliseen yritystoimintaan yhteistyömaissa.
Opiskelijoiden aktivointia
Sulkavalla vieraili neljä opettajaa Espanjasta ja kolme Puolasta. Yksi heistä oli englanninopettaja Tamara Hachulska. Hän piti tärkeänä kansainvälistä yhteistyötä koulujen kesken.
– Lisäksi hanke tarjoaa jokaisen koulun opiskelijoille mahdollisuuden oppia englantia, Hachulska totesi.
– Kurssi ei ole vain koulussa istumista vaan yhdistää koulutusta ja yrittäjyyttä.
Hachulska kertoi huomanneensa, että monet puolalaisopiskelijat etsivät vakaata ja turvallista työtä esimerkiksi virkamiehinä mutta eivät mieti yritystoiminnan mahdollisuutta.
– Haluamme aktivoida heitä. Olemme varmoja, että tämä on hyvin arvokas hanke.
Hachulskalle Sulkavan vierailu oli hänen ensimmäinen käyntinsä Suomessa.
– Suomi on kaunis ja hyvin luonnollinen maa. Eikä täällä ole niin kylmä kuin odotin, Hachulska nauroi.
Opettajat yöpyivät vierailullaan paikallisissa perheissä. Samoin tulevat tekemään opiskelijatkin aikanaan, kun opiskelijavaihdot alkavat. Ihmisten ystävällisyys olikin tehnyt Hachulskaan vaikutuksen.
– Tapasimme vasta ja tuntuu, että olemme jo ystäviä.