Sulkavalla ilmestyvä Sulkavan Kotiseutulehti Oy:n  julkaisema paikallislehti
  • Etusivu
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Kulttuuri
  • Sulkava-lehti
    • Ilmoita lehdessä
    • Tilaa lehti
    • Osoitteenmuutos
  • Digilehti
    • Oma tili
    • Osta Digilehti
  • Yhteystiedot
Uutiset

Ruoanlaittokurssilla kokattiin herkkuja sisäelimistä

julkaissut Sulkavalehden Toimitus aiheena 2.10.2019

Maa- ja kotitalousnaiset ovat omalta osaltaan vähentämässä ruokahävikkiä. Kaikki ruhon osat lautaselle -kurssilla elvytettiin henkiin perinteisiä sisäelinten ruoanlaittoreseptejä ja opittiin uusia.

Yhtenäiskoulun kotitalousluokkaan oli viime lauantaina kokoontunut joukko innokkaita ruokakurssilaisia. Ruoka-asiantuntija Mervi Kukkonen Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaisista veti ruoanlaittokurssia, joka tähtäsi ruokahävikin pienentämiseen.

– Kaikki ruhon osat lautaselle -kurssilla on käytössä valtakunnalliset kurssiaineistot. Sisäelimet ja vähempiarvoiset lihat ovat arvokasta ruokaa, joista syntyy mainioita herkkuja, kertoi Kukkonen.

Kurssilla valmistettiin ruokalajeja eri ruhon osista keittämällä, paistamalla ja uunissa hauduttamalla. Kurssimateriaaleissa oli runsaasti tietoa raaka-aineiden käsittelystä, säilytyksestä ja ruoanvalmistuksesta. Kaikki pääsivät kokkaamaan.

Osa ruokalajeista vaati pitkän valmistusajan, osa kypsyi nopeasti. Naudanmaksa kypsyi pikavauhtia paistinpannulla. Paistoaika oli vain kaksi minuuttia puoleltaan.

– Liian pitkä paistaminen sitkistää maksan. Maksaa osataan valmistaa hyvin ja se on terveellistä, mutta sitä ei suositella syötäväksi liian usein, koska vaarana on liiallinen A-vitamiinin saanti. Aikuisen hirven maksaa ei suositella syötäväksi sen sisältämien ympäristömyrkkyjen vuoksi.

– Kauppojen hyllyistä löytyy helposti maksan lisäksi myös esimerkiksi verta verilettuja varten. Harvinaisempia raaka-aineita saa tilaamalla.

Kurssilaiset valmistivat muun muassa naudan kieltä ja possunsydänpataa. Kieltä keitettiin reilut kaksi tuntia vedessä, johon oli lisätty suolaa sekä musta- ja valkopippuria, laakerinlehtiä, sitruunan kuorta ja mehua, porkkanaa, palsternakkaa, juuriselleriä ja sipulia. Keittämisen jälkeen kielestä poistetiin nahka, kieli viipaloitiin ja tarjoiltiin omena-sellerisalaatin kera.

– Kielen käyttämistä vierastetaan, sitäkin voisi käyttää enemmän ruoanlaitossa.

Sydänpadan valmistaminen aloitettiin ruskistamalla kalvoista ja suonista puhdistetut lihapalat voissa paistinpannulla. Seuraavaksi palojen annettiin muhia kattilassa suolalla ja valkopippurilla maustetussa kermakastikkeessa reilun tunnin. Sydänpata sopii tarjottavaksi perunamuusin ja puolukan kanssa.

Sisäelinten lisäksi kurssin resepteissä oli myös osso buco, possun poski sekä liharuokien kanssa sopivia lisäkkeitä kuten piparjuurimuusi ja uunipunajuuret.

Osso bucon valmistukseen oli varattu naudan potkaa. Muhkea luu antaa oman, herkullisen makuvivahteensa ruokalajiin. Osso bucoon voi käyttää myös vasikan, porsaan tai vaikkapa poron potkaa.

– Tämän kurssin ruokalajit eivät olleet minulle entuudestaan tuttuja, mutta aion ottaa opit käyttöön jatkossa, totesi kurssille osallistunut Johanna Juuti.

Teksti: Sofia Flygare

Tilaa Sulkava lehti!

AvainsanatJohanna Juuti Kaikki ruohon osat lautaselle -kurssi Maa- ja kotitalousnaisten ruokakurssi Sulkavalla ruoka-asiantuntija Mervi Kukkonen sisäelinten käyttö ruoanlaitossa
Facebook
Edellinen julkaisu

Taimin kukkakulma juhlii nelikymppisiä

Seuraava julkaisu

Senioriliikunta alkaa Sulkavalla

Facebook


Sulkavalla ilmestyvä Sulkavan Kotiseutulehti Oy:n julkaisema paikallislehti.
Y-tunnus 0167229-8

Hae sivuiltamme

Käy tykkäämässä

Uusimmat

  • Sulkavaa lautaselle 27.1.2023
  • OP Suur-Savo hakee kumppaneita yhteistyöhön 26.1.2023
  • Sulkava tyrmää litium-kaivoksen 25.1.2023
  • Kotihoidon kriisi väistänyt Sulkavaa 24.1.2023
  • Mies joka haettiin avannosta 20.1.2023

Pikalinkit

  • Etusivu
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Kulttuuri
  • Tilaa lehti
  • Yhteystiedot
  • Digilehti

© Sulkava-lehti • Sulkavan Kotiseutulehti Oy • Y-tunnus 0167229-8

Takaisin ylös