– Mansikoitamme on myynnissä lähiseudun torilla ja kaupoissa. Lisäksi meillä oma marjan myyntipiste Mikkelissä, kertoo sulkavalainen mansikanviljelijä Mikko Ruottinen Kulmalan tilalta.
– Satokausi pelloilla on aluillaan ja ensimmäisiä poimintoja tehdään.
Viime viikkojen säät ovat olleet mansikan kypsymiselle suotuisia. Vaikka aurinko on helottanut päivisin kovasti, ovat yöt olleet enimmäkseen viileitä.
– Mansikkasadon kannalta olisi hyvä, jos lämpötila olisi kahdenkymmenen asteen tienoilla. Sää saisi olla puolipilvistä ja vähän tuulenvirettä. Sade kelpaisi välillä.
Liiallinen kuumuus ei ole marjan kannalta hyvä asia missään vaiheessa. Kesäkuun alkuun osuneen lämpimän jakson vuoksi mansikoiden kukinta tapahtui hyvin nopeasti. Koska kukinta tapahtui samanaikaisesti, kypsyy sato nyt yhdessä rytäkässä.
– Kaikki kypsyy samaan aikaan. Parempi olisi, jos kypsyminen jaksottuisi pidemmälle aikavälille.
Keskikesän pääsesonkiin kuuluvan mansikkasadon paras poiminta-aika kestää kolmisen viikkoa. Kypsyminen riippuu myös lajikkeesta. Osa lajeista kypsyy aiemmin, osa myöhemmin.
– Ensimmäiset marjat poimimme tänä vuonna jo 10.6. Polka, joka soveltuu hyvin esimerkiksi säilömiseen, on nyt kypsymässä.
Mansikkakauden jälkeen Kulmalan tilalla siirrytään poimimaan vadelmasatoa. Ruottinen ennustaa sille aikaista poimintaa.
– Tuntuma on, että noin heinäkuun 20. päivän tienoilla päästään poimimaan vadelmia eli mahdollisesti vähän aiemmin kuin edellisinä vuosina. Yleensä vadelmakausi on alkanut noin 25. heinäkuuta, viljelijä tuumii.
– Jos kypsyminen menee elokuulle, on ilman kosteus liian korkea ja vattukuoriaisten kanssa on oltava tarkkana.
Teksti: Sofia Flygare
Lue koko juttu viikon 26 Sulkava-lehdestä!