Marraskuinen tiistai-iltapäivä kahvila-ravintola Pijotissa on touhua täynnä, kun lounasruokailijat ja kahvittelijat nauttivat talon antimista. Vuosi on vierähtänyt ja ravintola-ala kokenut monenlaista. Marraskuussa 2020 avatussa kahvila-ravintolassa oli ensimmäiset pijot isänpäivän merkeissä. Virastotalon vuosikymmeniä palvellut kahvilamiljöö sai tuolloin uuden yrittäjän ja uuden ilmeen.
Yllätyksellinen ja rankka vuosi on takana vaikka aika kului kyllä kuin iltamissa. Heti alkuun peruuntui viidet pikkujoulut ja lopuista puuttui puolet ihmisistä. Ihmiset eivät liikkuneet, kun oli niitä korona-altistumisia. Maaliskuussa sitten tuli kuuden viikon sulku, jonka aikana oli vain take away -myyntiä ulos, summaa ravintoloitsija Kati Asikainen Pijotin alkukuukausia.
Kun nilkan murtuma vei yrittäjän samaan aikaan sairauslomalle, niin ei se taival helpolla alkanut. Ravintola-alan esimieskoulutuksella ja 20 vuoden kokemuksella ongelmat selätettiin.
– Hengissä sitten kuitenkin selvittiin, nauraa Asikainen.
Kesällä sitten jo kirkastui ja nyt ollaan jo lähellä normaalitoimintaa.
– Oli huippuhyvä kesä. Vertailukohtaahan minulla ei ole, kun ensimmäinen toimintakesä tässä oli. Matkailijoita oli paljon liikkeellä. Suomen matkailu veti hyvin ellei suorastaan loistavasti. Toivottavasti tämä jää pysyväksi ilmiöksi. Ymmärrän kyllä ihmisten halun matkustaakin. Kyllä tässä itekin tarttis jonnekin päästä, sanoo Asikainen.
Työntäyteinen kesä ja syksy on huipentumassa joulusesonkiin.
– Peijaisia, syntymäpäiväjuhlia ja muistotilaisuuksia on ollut, ja pikkujoulut puskee nyt päälle. Kunnon joulubuffet ja tapasbuffettia ja -iltaa on tulossa myös joulukuussa. Kotona ehtii nyt käydä vain nukkumassa.
Teksti ja kuva: Pirjo Valkasmaa
Luit juuri lyhyen otteen Sulkava-lehden jutusta. Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 50/2021. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!