Joulunviettoon kuuluu tyypillisesti runsaat pöydän antimet, joilla herkutellaan läpi joulunpyhien. Martoilta löytyy kymmeniä reseptejä, joiden avulla joulun ruokahävikkiä voi pienentää.
– Kun jouluruoat alkavat kyllästyttää, niistä voi valmistaa uusia ruokalajeja ja näin ylijäämäkin käytetään hyödyksi, sanoo Sulkavan Marttojen puheenjohtaja Tarja Qvintus.
Joulukinkun käyttö hernekeitossa, suolaisissa piirakoissa ja pitsoissa on laajalti tiedossa.
– Kinkusta ja rosollista saa helpon gratiinin uunissa. Gratiinikastike syntyy piparjuurituorejuustosta, maidosta, kananmunien valkuaisvaahdosta ja juustoraasteesta. Ripaus mustapippuria ja gratinoidaan noin 200-asteisessa uunissa reilun vartin verran.
Teksti ja kuva: Sofia Flygare
Luit juuri lyhyen otteen Sulkava-lehden jutusta. Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 50/2021. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!