– Nyrkkisääntö on, että kaikki sienet, joista tulee valkoista maitoa lakkia taitettaessa tai viillettäessä ovat syötäviä sieniä, kertoo Merja Sinkkonen.
Merja ja Hannu Sinkkosen sienivuosi alkaa korvasienien poimimisesta heti lumien sulettua keväällä. Pitkin kesää metsistä löytyy esimerkiksi herkkutatteja, orakkaita ja suppilovahveroita. Kantarellejä voi löytää kesäkuusta alkaen myöhäissyksyyn saakka, leveysasteista riippuen.
– Tänä kesänä sieniä on kuivuuden takia ollut sammaleen alla piilossa. Partalansaaressa on erittäin hyvä sienipaikka, josta löytyy useita eri sienilajeja, paljastaa Hannu.
Syksyn tullen nousevat muun muassa rouskut ja haperot. Samoin lampaankäävät, voitatit, nokirouskut ja sikurirouskut.
– Sieniä löytyy vielä marraskuussa. Suppilovahveroita voi kerätä ensilumille saakka toteaa Tuula Jurvanen.
Sienestys on vastuullista puuhaa. Hiljaisen tiedon lisäksi sienien tunnistamista on lisätty todennetun tutkimusaineiston pohjalta. Monet tahot järjestävät sienikursseja.
– Sienineuvojakoulutus oli viikon mittainen kurssi, kertoo koulutuksen suorittanut Tuula.
Pohjatietoutta tulee olla jo ennestään valmiina. Luonnosta löytyy vähintään 2000 suursienilajia, joista syötäviä on noin 200 sienilajia. Haastetta riittää.
Luit juuri lyhyen otteen Sulkava-lehden jutusta. Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 38/2021. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!