Sulkavalla ilmestyvä Sulkavan Kotiseutulehti Oy:n  julkaisema paikallislehti
  • Etusivu
  • Uutiset
  • Tapahtumat
  • Sulkava-lehti
    • Ilmoita lehdessä
    • Tilaa lehti
    • Osoitteenmuutos
  • Digilehti
    • Oma tili
    • Osta Digilehti
  • Yhteystiedot
Uutiset

Lohilahdella tuotetaan luomutärkkelysperunaa

julkaissut Sulkavalehden Toimitus aiheena 18.9.2019

Etelä-Savon ainoa luomutärkkelysperunan tuotantoon erikoistunut tila sijaitsee Lohilahdella. Anu ja Antti Rannan perunoista valmistettua luomuperunatärkkelystä saatetaan pistää pataan Suomen lisäksi myös USA:ssa, Thaimaassa, Hollannissa ja Saksassa.

– Tosi hyvältä näyttää perunasato tänä vuonna. Vaikka viljan varsi on kuivuuden vuoksi lyhyt, on sato silti hyvä, totesi luomuperunan tuotantoon erikoistunut viljelijä Antti Ranta.

Hän kertoi, että maan uumenissa kasvava sato ei kärsi kuivuudesta.

– Kaksi viimeistä kesää ovat olleet hyviä perunantuotannon kannalta, mutta sitä ennen kesä oli liian sateinen. Pellot uivat vedessä.

Viljelijäpuoliso Anu Ranta kertoi, että sadekesän kokemusten vuoksi perunanviljelyä siirrettiin alavilta mailta ylemmäksi ja myös hiekkaisempaan maaperään.

Leinolan tilalla ryhdyttiin tuottamaan luomutärkkelysperunaa kolme vuotta sitten. Tänä vuonna perunanviljelyssä yhteensä kuuden hehtaarin peltoala. Perunalajikkeita on kolme. Niistä Carolus valmistuu ensin, sen jälkeen Kardal ja viimeisenä Kuras.

– Soitin  Kokemäellä sijaitsevalle tehtaalle, Finnamyl Oy:lle ja kysyin, ottaisivatko perunaa. Valtaosa perunatuotannosta tulee Länsi-Suomesta. Itä kiinnosti, sillä se tuo turvaa tuotantoon. Vaikka länsipuolella olisi huonot kasvuolot, voivat ne itäpuolella olla paremmat.

Uudissiemenet viljelyn aloitukseen tulivat tehtaalta. Kuuden hehtaarin viljelyalasta viiden hehtaarin verran perunaa lähtee tehtaalle jatkojalostukseen ja loput jäävät siemenperunaksi seuraavalle vuodelle.

Luomuperunanviljelyä tehdään viiden vuoden kiertoviljelynä. Pelto on kauralla tai syysrukiilla yhden vuoden, seuraavan vuoden perunalla ja sen jälkeen siinä viljellään kolmen vuoden ajan heinää. Sen jälkeen kierto aloitetaan jälleen alusta.

Finnamyl on harvoja luomuperunatärkkelyksen tuottajia maailmassa

– Finnamylin tehdas on maailman toiseksi suurin luomuperunatärkkelyksen tuottaja, kertoi Finnamyl Oy:n viljelypäällikkö Kimmo Pusa.

Tehtaan tuottamasta luomuperunatärkkelyksestä 90 prosenttia menee vientiin. Finnamyl Oy:n viennin arvo ylitti viime vuonna 6 miljoonaa euroa, josta luomutuotannon osuus on noin 15 prosenttia. Vientiä on USA:han, Thaimaaseen, Hollantiin ja Saksaan. Loput 10 prosenttia käytetään kotimaassa perunajauhojen ja perunasuurimoiden valmistuksessa sekä elintarviketeollisuudessa.

– Valtaosa tuotantomme vaatimasta 3 600 hehtaarin perunanviljelyalasta sijaitsee 50 kilometrin säteellä tehtaalta. Tällä hetkellä tehtaalle tuleva raaka-ainemäärä on vakaa. Toimintavarmuuden takaamiseksi meillä on myös ylivuotisia varastoja. Pyrimme mahdollisimman hyvälaatuiseen, prosessoituun tuotantoon.

Luomuperunatärkkelyksen valmistuksen sivutuotteena syntyy kuitujauhetta, jota käytetään luomunautakarjan rehuna. Lisäksi sivutuotteena syntyy perunan solunesteestä orgaanista, kaliumpitoista luomulannoitetta.

Teksti ja kuva: Sofia Flygare

Kuvateksti: Perunannostossa Liisa ja Hannu Hämäläinen sekä Anu ja Antti Ranta.

Lue koko juttu viikon 38 Sulkava-lehdestä!

AvainsanatAnu ja Antti Ranta luomuperunanviljelyä Lohilahdella luomuperunatärkkelystä vientiin USA:han luomuperunatärkkelystehdas Finnamyl Oy maailman toiseksi suurin luomuperunatärkkeyksen tuottaja Saksaan ja Hollantiin Thaimaaseen
Facebook
Edellinen julkaisu

Digikurssilla tabletti tutuksi ja verkko haltuun

Seuraava julkaisu

Koirahotelli Vartio aloitti toimintansa Partalansaarella

SEURAA MEITÄ

Viimeisin digilehti

HAKU

Lisää ...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

TAPAHTUMAKALENTERI

SULKAVAN TAPAHTUMAT

LUETUIMMAT

  • Sulkavan tapahtumakalenteri
  • Suursoudut ylsi päätavoitteeseensa
  • Uusi yritys pihapuiden kaatoon
  • Ensimmäinen nainen ylittää 50. soutukerran rajapyykin heinäkuussa
  • Marimekon taloon sauna ja kahvio
  • Lukio jäi taakse haikein mielin
  • Kyyn puremat yleisiä Sulkavalla
  • Kaipolan paviljongin kesään mahtuu useampia tapahtumia
  • Taksiin kannattaa tehdä ennakkotilaus
  • Sulkavan tapahtumatarjonta laajenee tukirahan turvin
53
Sulkavan Suursoudut

Joko olet ilmoittautunut kesän Sulkavan Suursoutuihin mukaan?!!

Tuotteet

  • 12 kk DIGILEHTI 72,00 € sis. alv. 10%
  • Digilehti jo voimassaoleville paperilehden kesto- ja vuosikertatilaajillemme 24,00 € sis. alv. 10%
  • 6 kk DIGILEHTI 41,00 € sis. alv. 10%
  • Kestotilaus 6,00 € sis. alv. 10% / kuukausi

Ostoskori


Sulkavalla ilmestyvä Sulkavan Kotiseutulehti Oy:n julkaisema paikallislehti.
Y-tunnus 0167229-8
Tietosuojaseloste

Hae sivuiltamme

Käy tykkäämässä

Uusimmat

  • Alle puolet Sulkavan yksityisteistä on hyvässä kunnossa 18.6.2025
  • Viileä sää ei estänyt toritunnelmaa 16.6.2025
  • Kyyn puremat yleisiä Sulkavalla 13.6.2025
  • Yhdessäoloa, saunaa ja hauskanpitoa 12.6.2025
  • Soutaminen on Mika Virsulle elämäntapa 12.6.2025

Pikalinkit

  • Etusivu
  • Uutiset
  • Tilaa lehti
  • Yhteystiedot
  • Digilehti

© Sulkava-lehti • Sulkavan Kotiseutulehti Oy • Y-tunnus 0167229-8

Takaisin ylös