Sulkavalla ilmestyvä Sulkavan Kotiseutulehti Oy:n  julkaisema paikallislehti
  • Etusivu
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Kulttuuri
  • Sulkava-lehti
    • Ilmoita lehdessä
    • Tilaa lehti
    • Osoitteenmuutos
  • Digilehti
    • Oma tili
    • Osta Digilehti
  • Yhteystiedot
Uutiset

Kahvisyömisiä keliaakikolle

julkaissut Sulkavalehden Toimitus aiheena 15.5.2019

Touko-kesäkuun vaihteessa juhlitaan monissa kodeissa valmistujaisia. Kutsuja lähettäessään on huomaavaista kysyä toiveet erikoisruokavalioista. Erikoisruokavalioiden noudattamisen taustalla on yleensä terveydelliset syyt. Esimerkiksi laktoosi-intoleranssia ja keliakiaa sairastavien määrä kasvaa jatkuvasti.

Yrittäjä Tuula Sorjosella on vuosien kokemus gluteenittomien tuotteiden valmistamisesta.

– Gluteenittomassa leipomisessa on omat haasteensa, Sorjonen toteaa.

Gluteenittomia raaka-aineita löytyy kaupasta hyvin.

– Käytän Virtasalmen Viljatuotteen jauhoja, jotka ovat luontaisesti gluteenittomia tuotteita. Heiltä löytyy laaja valikoima erilaisia jauhoja.

Sorjonen korostaa, että gluteenittomuuden kanssa on oltava hyvin huolellinen. Herkkä keliaakikko saattaa sairastua pelkästään ilmassa leijuvasta vehnän, ohran tai rukiin jauhopölystä.

– Periaatteessa kauran pitäisi käydä keliaakikolle, mutta sen runsas kuitu saattaa olla sopimaton joillekin. Kaurankin pitäisi olla puhdasta kauraa, siinä ei saa olla muita viljoja mukana.

Keliaakikolle viljatuotteista soveltuvia ovat muun muassa riisi-, maissi-, tattari- ja perunajauhot sekä gluteeniton vehnätärkkelys.

– Täytekakkupohjat olen leiponut pelkästään perunajauhoista. Kaikki juhlapöydän täytekakut voisivat olla perunajauholla tehtyjä, koska silloin ne soveltuisivat kaikille.

Perunajauhopohjalla voi valmistaa myös kääretorttuja. Kaakaojauho käy keliaakikolle, joten sitäkin voi käyttää, jos haluaa leipoa esimerkiksi unelmatortun.

– Makeista leivonnaisistani suosituimpia ovat kanelikierteet, taatelikakku ja mustikkapiirakka, suolaisista hapanleipä, riisipiirakat, jauheliha- ja sienipasteijat, hän listaa.

– Tuore, tattarista valmistettu hapanleipä muistuttaa maultaan erehdyttävästi ruisleipää.

Teksti: Sofia Flygare

Lue koko juttu viikon 20 Sulkava-lehdestä!

Avainsanatgluteeniton leivonta tattarileipä yrittäjä Tuula Sorjonen
Facebook
Edellinen julkaisu

4H-yhdistyksen toimipiste siirtyi Etelä-Vintin alakertaan

Seuraava julkaisu

Liikunta- ja matkailureitistöjen kartoitustyö etenee

Facebook


Sulkavalla ilmestyvä Sulkavan Kotiseutulehti Oy:n julkaisema paikallislehti.
Y-tunnus 0167229-8

Hae sivuiltamme

Käy tykkäämässä

Uusimmat

  • Oppilaiden tukiopetus puhutti koulussa 31.1.2023
  • Sulkavaa lautaselle 27.1.2023
  • Sulkava tyrmää litium-kaivoksen 25.1.2023
  • Kotihoidon kriisi väistänyt Sulkavaa 24.1.2023
  • Mies joka haettiin avannosta 20.1.2023

Pikalinkit

  • Etusivu
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Kulttuuri
  • Tilaa lehti
  • Yhteystiedot
  • Digilehti

© Sulkava-lehti • Sulkavan Kotiseutulehti Oy • Y-tunnus 0167229-8

Takaisin ylös