Sulkavalla ilmestyvä Sulkavan Kotiseutulehti Oy:n  julkaisema paikallislehti
  • Etusivu
  • Uutiset
  • Tapahtumat
  • Sulkava-lehti
    • Ilmoita lehdessä
    • Tilaa lehti
    • Osoitteenmuutos
  • Digilehti
    • Oma tili
    • Osta Digilehti
  • Yhteystiedot
Uutiset

Kahvisyömisiä keliaakikolle

julkaissut Sulkavalehden Toimitus aiheena 15.5.2019

Touko-kesäkuun vaihteessa juhlitaan monissa kodeissa valmistujaisia. Kutsuja lähettäessään on huomaavaista kysyä toiveet erikoisruokavalioista. Erikoisruokavalioiden noudattamisen taustalla on yleensä terveydelliset syyt. Esimerkiksi laktoosi-intoleranssia ja keliakiaa sairastavien määrä kasvaa jatkuvasti.

Yrittäjä Tuula Sorjosella on vuosien kokemus gluteenittomien tuotteiden valmistamisesta.

– Gluteenittomassa leipomisessa on omat haasteensa, Sorjonen toteaa.

Gluteenittomia raaka-aineita löytyy kaupasta hyvin.

– Käytän Virtasalmen Viljatuotteen jauhoja, jotka ovat luontaisesti gluteenittomia tuotteita. Heiltä löytyy laaja valikoima erilaisia jauhoja.

Sorjonen korostaa, että gluteenittomuuden kanssa on oltava hyvin huolellinen. Herkkä keliaakikko saattaa sairastua pelkästään ilmassa leijuvasta vehnän, ohran tai rukiin jauhopölystä.

– Periaatteessa kauran pitäisi käydä keliaakikolle, mutta sen runsas kuitu saattaa olla sopimaton joillekin. Kaurankin pitäisi olla puhdasta kauraa, siinä ei saa olla muita viljoja mukana.

Keliaakikolle viljatuotteista soveltuvia ovat muun muassa riisi-, maissi-, tattari- ja perunajauhot sekä gluteeniton vehnätärkkelys.

– Täytekakkupohjat olen leiponut pelkästään perunajauhoista. Kaikki juhlapöydän täytekakut voisivat olla perunajauholla tehtyjä, koska silloin ne soveltuisivat kaikille.

Perunajauhopohjalla voi valmistaa myös kääretorttuja. Kaakaojauho käy keliaakikolle, joten sitäkin voi käyttää, jos haluaa leipoa esimerkiksi unelmatortun.

– Makeista leivonnaisistani suosituimpia ovat kanelikierteet, taatelikakku ja mustikkapiirakka, suolaisista hapanleipä, riisipiirakat, jauheliha- ja sienipasteijat, hän listaa.

– Tuore, tattarista valmistettu hapanleipä muistuttaa maultaan erehdyttävästi ruisleipää.

Teksti: Sofia Flygare

Lue koko juttu viikon 20 Sulkava-lehdestä!

Avainsanatgluteeniton leivonta tattarileipä yrittäjä Tuula Sorjonen
Facebook
Edellinen julkaisu

4H-yhdistyksen toimipiste siirtyi Etelä-Vintin alakertaan

Seuraava julkaisu

Liikunta- ja matkailureitistöjen kartoitustyö etenee

SEURAA MEITÄ

Viimeisin digilehti

HAKU

Lisää ...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

TAPAHTUMAKALENTERI

SULKAVAN TAPAHTUMAT

LUETUIMMAT

  • Outoja kulkijoita mökin pihalla
  • Sulkavan tapahtumakalenteri
  • Uhkaava maastopalo Sulkavalla
  • 60 vuotta elämää lähes 140-vuotiaassa pappilassa
  • Marimekon taloon sauna ja kahvio
  • Palokunta kaipaa lisää vapaaehtoisia
  • Taksiin kannattaa tehdä ennakkotilaus
  • Sulkavan Suursoudut uudistui
  • Sulkavan tapahtumatarjonta laajenee tukirahan turvin
  • Yhteishenki korostuu kisakatsomossa
48
Sulkavan Suursoudut

Joko olet ilmoittautunut kesän Sulkavan Suursoutuihin mukaan?!!

Tuotteet

  • 12 kk DIGILEHTI 72,00 € sis. alv. 10%
  • Digilehti jo voimassaoleville paperilehden kesto- ja vuosikertatilaajillemme 24,00 € sis. alv. 10%
  • 6 kk DIGILEHTI 41,00 € sis. alv. 10%
  • Kestotilaus 6,00 € sis. alv. 10% / kuukausi

Ostoskori


Sulkavalla ilmestyvä Sulkavan Kotiseutulehti Oy:n julkaisema paikallislehti.
Y-tunnus 0167229-8
Tietosuojaseloste

Hae sivuiltamme

Käy tykkäämässä

Uusimmat

  • Liikeideat puntarissa yrittäjyyslinjalla 5.6.2025
  • Uusi yritys pihapuiden kaatoon 4.6.2025
  • Kaipolan paviljongin kesään mahtuu useampia tapahtumia 4.6.2025
  • Lukio jäi taakse haikein mielin 3.6.2025
  • Tähkälä heräsi eloon keväisessä kyläjuhlassa 2.6.2025

Pikalinkit

  • Etusivu
  • Uutiset
  • Tilaa lehti
  • Yhteystiedot
  • Digilehti

© Sulkava-lehti • Sulkavan Kotiseutulehti Oy • Y-tunnus 0167229-8

Takaisin ylös