Touko-kesäkuun vaihteessa juhlitaan monissa kodeissa valmistujaisia. Kutsuja lähettäessään on huomaavaista kysyä toiveet erikoisruokavalioista. Erikoisruokavalioiden noudattamisen taustalla on yleensä terveydelliset syyt. Esimerkiksi laktoosi-intoleranssia ja keliakiaa sairastavien määrä kasvaa jatkuvasti.
Yrittäjä Tuula Sorjosella on vuosien kokemus gluteenittomien tuotteiden valmistamisesta.
– Gluteenittomassa leipomisessa on omat haasteensa, Sorjonen toteaa.
Gluteenittomia raaka-aineita löytyy kaupasta hyvin.
– Käytän Virtasalmen Viljatuotteen jauhoja, jotka ovat luontaisesti gluteenittomia tuotteita. Heiltä löytyy laaja valikoima erilaisia jauhoja.
Sorjonen korostaa, että gluteenittomuuden kanssa on oltava hyvin huolellinen. Herkkä keliaakikko saattaa sairastua pelkästään ilmassa leijuvasta vehnän, ohran tai rukiin jauhopölystä.
– Periaatteessa kauran pitäisi käydä keliaakikolle, mutta sen runsas kuitu saattaa olla sopimaton joillekin. Kaurankin pitäisi olla puhdasta kauraa, siinä ei saa olla muita viljoja mukana.
Keliaakikolle viljatuotteista soveltuvia ovat muun muassa riisi-, maissi-, tattari- ja perunajauhot sekä gluteeniton vehnätärkkelys.
– Täytekakkupohjat olen leiponut pelkästään perunajauhoista. Kaikki juhlapöydän täytekakut voisivat olla perunajauholla tehtyjä, koska silloin ne soveltuisivat kaikille.
Perunajauhopohjalla voi valmistaa myös kääretorttuja. Kaakaojauho käy keliaakikolle, joten sitäkin voi käyttää, jos haluaa leipoa esimerkiksi unelmatortun.
– Makeista leivonnaisistani suosituimpia ovat kanelikierteet, taatelikakku ja mustikkapiirakka, suolaisista hapanleipä, riisipiirakat, jauheliha- ja sienipasteijat, hän listaa.
– Tuore, tattarista valmistettu hapanleipä muistuttaa maultaan erehdyttävästi ruisleipää.
Teksti: Sofia Flygare
Lue koko juttu viikon 20 Sulkava-lehdestä!