Sulkavalla ilmestyvä Sulkavan Kotiseutulehti Oy:n  julkaisema paikallislehti
  • Etusivu
  • Uutiset
  • Tapahtumat
  • Sulkava-lehti
    • Ilmoita lehdessä
    • Tilaa lehti
    • Osoitteenmuutos
  • Digilehti
    • Oma tili
    • Osta Digilehti
  • Yhteystiedot
Uutiset

Villiyrttikurssilla kokattiin herkkuja luonnon antimista

julkaissut Sulkavalehden Toimitus aiheena 21.6.2017

Nokkonen sisältää enemmän vitamiineja kuin pinaatti. Maitohorsman ja voikukan voi hyödyntää lähes kokonaan ruokapöydässä.

Pöydälle jauhojen, kananmunien, valkosipulien ja muiden kokkaustarvikkeiden viereen on levitetty monta rasiallista vihreää. Siinä on kuusenkerkkiä, maitohorsman versja, koivunlehtiä, mustikanvarpuja, ketunleipiä, poimulehtiä, vuohenputkea, voikukkaa ja nokkosia.

Pöydän ympärillä penkeillä istuu 14 villeistä vihanneksista kiinnostunutta eri ikäistä naita. Maa- ja kotitalousnaisten järjestämä villiyrttikurssi on alkamassa tiistai-iltana 13.6. yhtenäiskoulun keittiössä.

– Villiyrteissä on enemmän vitamiineja ja ravintoaineita kuin viljellyissä kasveissa. Esimerkiksi nokkonen sisältää enemmän vitamiineja kuin pinaatti, kertoo kurssin vetäjä, ruoka-asiantuntija ja järjestövastaava Mervi Kukkonen Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaisista ja Pro Agria Etelä-Savosta.

Villivihanneksia tai -yrttejä  ovat kaikki luonnonvaraiset kasvit, siemenet ja marjat, joita voidaan käyttää ihmisen ravintona. Ne antavat hyvää makua ruokiin ja ovat erittäin terveellisiä. Jokamiehenoikeudet takaavat sen, että näitä luonnon aarteita voi poimia kuka tahansa.

– Poikkeuksia kuitenkin on. Esimerkiksi kuusenkerkkiä tai koivunlehtiä voi kerätä vain omista puista tai maanomistajan luvalla. Myöskään toisen pihaan ei kannata mennä luonnon antimia keräilemään.

Villiyrtit tulisi poimia puhtaasta paikasta. Loppukevät tai alkukesä on keräilylle parasta aikaa.

– Villiyrtit ovat parhaimmillaan tuoreina, mutta niitä voi myös pakastaa tai kuivata, Mervi Kukkonen neuvoo.

Lisäksi villiyrttien kerääjän on paras pitäytyä poimimaan vain sellaisia kasveja, jotka tuntee ja tietää syötäviksi. Luonnossa kun kasvaa myös myrkyllisiä kasveja.

Lue koko juttu keskiviikkona 21.6.2017 ilmestyneestä Sulkava-lehdestä!

AvainsanatMaa- ja kotitalousnaiset maitohorsma Mervi Kukkonen nokkonen villivihannekset Villiyrtit voikukka
Facebook
Edellinen julkaisu

Lohilahti sai uuden vierasvenelaiturin

Seuraava julkaisu

Suunnistus on monipuolinen laji

SEURAA MEITÄ

Viimeisin digilehti

HAKU

Lisää ...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

TAPAHTUMAKALENTERI

SULKAVAN TAPAHTUMAT

LUETUIMMAT

  • Outoja kulkijoita mökin pihalla
  • Sulkavan tapahtumakalenteri
  • Uhkaava maastopalo Sulkavalla
  • 60 vuotta elämää lähes 140-vuotiaassa pappilassa
  • Marimekon taloon sauna ja kahvio
  • Palokunta kaipaa lisää vapaaehtoisia
  • Taksiin kannattaa tehdä ennakkotilaus
  • Sulkavan Suursoudut uudistui
  • Sulkavan tapahtumatarjonta laajenee tukirahan turvin
  • Yhteishenki korostuu kisakatsomossa
48
Sulkavan Suursoudut

Joko olet ilmoittautunut kesän Sulkavan Suursoutuihin mukaan?!!

Tuotteet

  • 12 kk DIGILEHTI 72,00 € sis. alv. 10%
  • Digilehti jo voimassaoleville paperilehden kesto- ja vuosikertatilaajillemme 24,00 € sis. alv. 10%
  • 6 kk DIGILEHTI 41,00 € sis. alv. 10%
  • Kestotilaus 6,00 € sis. alv. 10% / kuukausi

Ostoskori


Sulkavalla ilmestyvä Sulkavan Kotiseutulehti Oy:n julkaisema paikallislehti.
Y-tunnus 0167229-8
Tietosuojaseloste

Hae sivuiltamme

Käy tykkäämässä

Uusimmat

  • Liikeideat puntarissa yrittäjyyslinjalla 5.6.2025
  • Uusi yritys pihapuiden kaatoon 4.6.2025
  • Kaipolan paviljongin kesään mahtuu useampia tapahtumia 4.6.2025
  • Lukio jäi taakse haikein mielin 3.6.2025
  • Tähkälä heräsi eloon keväisessä kyläjuhlassa 2.6.2025

Pikalinkit

  • Etusivu
  • Uutiset
  • Tilaa lehti
  • Yhteystiedot
  • Digilehti

© Sulkava-lehti • Sulkavan Kotiseutulehti Oy • Y-tunnus 0167229-8

Takaisin ylös