Nokkonen sisältää enemmän vitamiineja kuin pinaatti. Maitohorsman ja voikukan voi hyödyntää lähes kokonaan ruokapöydässä.
Pöydälle jauhojen, kananmunien, valkosipulien ja muiden kokkaustarvikkeiden viereen on levitetty monta rasiallista vihreää. Siinä on kuusenkerkkiä, maitohorsman versja, koivunlehtiä, mustikanvarpuja, ketunleipiä, poimulehtiä, vuohenputkea, voikukkaa ja nokkosia.
Pöydän ympärillä penkeillä istuu 14 villeistä vihanneksista kiinnostunutta eri ikäistä naita. Maa- ja kotitalousnaisten järjestämä villiyrttikurssi on alkamassa tiistai-iltana 13.6. yhtenäiskoulun keittiössä.
– Villiyrteissä on enemmän vitamiineja ja ravintoaineita kuin viljellyissä kasveissa. Esimerkiksi nokkonen sisältää enemmän vitamiineja kuin pinaatti, kertoo kurssin vetäjä, ruoka-asiantuntija ja järjestövastaava Mervi Kukkonen Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaisista ja Pro Agria Etelä-Savosta.
Villivihanneksia tai -yrttejä ovat kaikki luonnonvaraiset kasvit, siemenet ja marjat, joita voidaan käyttää ihmisen ravintona. Ne antavat hyvää makua ruokiin ja ovat erittäin terveellisiä. Jokamiehenoikeudet takaavat sen, että näitä luonnon aarteita voi poimia kuka tahansa.
– Poikkeuksia kuitenkin on. Esimerkiksi kuusenkerkkiä tai koivunlehtiä voi kerätä vain omista puista tai maanomistajan luvalla. Myöskään toisen pihaan ei kannata mennä luonnon antimia keräilemään.
Villiyrtit tulisi poimia puhtaasta paikasta. Loppukevät tai alkukesä on keräilylle parasta aikaa.
– Villiyrtit ovat parhaimmillaan tuoreina, mutta niitä voi myös pakastaa tai kuivata, Mervi Kukkonen neuvoo.
Lisäksi villiyrttien kerääjän on paras pitäytyä poimimaan vain sellaisia kasveja, jotka tuntee ja tietää syötäviksi. Luonnossa kun kasvaa myös myrkyllisiä kasveja.
Lue koko juttu keskiviikkona 21.6.2017 ilmestyneestä Sulkava-lehdestä!